Program celoživotného
vzdelávania
Leonardo da Vinci – Mobilitné projekty
Názov projektu:
Hotelierstvo a catering na španielskych ostrovoch v otvorenej
Európe
Účastníci
projektu: za podávajúcu organizáciu sa na projektovej mesačnej
stáži zúčastnilo v dvoch turnusoch 6 študentiek 2. ročníka hotelovej
akadémie v apríli 2009 a 6 študentiek v apríli 2010. Pre zabezpečenie bezproblémovej adaptácie účastníkov prvé
dva týždne boli študenti sprevádzaní dvomi našimi pedagógmi. Za
prijímajúce vzdelávacie centrum boli do projektu zapojení traja
profesionálni pracovníci s patričnou kvalifikáciou.
Potreby
stáže boli zamerané na:
- zdokonalenie metód a foriem komunikácie s klientom v cudzom
jazyku v oblasti hotelových služieb a gastronómie
- používanie moderných reštauračných programov a rezervačných
informačných systémov v oblasti hotelového a reštauračného
podnikania
- oboznámenie sa so základnými druhmi potravín a s tradičnými
surovinami využívanými v španielskej kuchyni
- technologické postupy prípravy pokrmov s využitím tradičných
surovín a receptúry ich príprav
- techniky obsluhy zákazníka
Hlavné ciele
a očakávané výstupy: Cieľom projektu bolo predovšetkým zvýšiť odbornú
spôsobilosť a úroveň komunikačných schopností budúcich absolventov
hotelovej akadémie na otvorenom trhu práce v rámci Európy. Po
úspešnom ukončení projektovej stáže bol študentom vydaný
certifikát (Euro-Pass). Očakávané výstupy sa prejavili v odbornom
i osobnostnom raste účastníkov stáže nasledovne:
- spoznanie nových technologických postupov a metód v príprave
pokrmov španielskej kuchyne, osvojenie si iných techník obsluhy
zákazníka a používanie moderných reštauračných programov
a rezervačných informačných systémov,
- komunikácia v cudzích jazykoch v reálnych situáciach,
vystupovanie a komunikácia s klientom na úrovni europského
štandardu
- rozšírenie obzoru a poznania nových destinácií, rast sebavedomia,
schopnosť začlenenia sa do pracovných tímov v europských
podmienkach pracovného trhu.
Prínos stáže pre účastníčky mobility:
Prínos z absolvovania odbornej stáže bol pre jej účastníčky výrazne
pozitívny, o čom svedčia aj ich vyjadrenia v nimi vypracovaných
dotazníkoch. Ich aktívny prístup k zvereným úlohám, úroveň ich
vykonávania a celková odborná a osobnostná prezentácia účastníčiek
bola prijímajúcou vzdelávacou inštitúciou IEC TEMIS a hotelovým
zariadením Noelia Playa individuálne vyhodnotená certifikátmi
získaných zručností a diplomami, tvoriacimi prílohu záverečnej
správy.
SUMMARY:
Country of execution – project – „Hotels
and catering on the Spanish islands in the open Europe“ was provided
with the contract with an international institution - receiving
educational centre International College TEMIS, the Canary Islands,
Spain. Execution of this project was carried on in two turns in
04/2009 and 04-05/2010.
Participants of the project –the aim groups of the project
were the students of the second grade maturita study „hotel
academy“. In every turn 6 students took part. To provide smooth
adaptation of the participants two teachers accompanied them at the
beginning. Short term stay of one of the teachers was not paid from
the grant money. From the receiving educational centre three
professional workers with the proper qualification participated.
They provided and monitored the stay in the hotel chosen under the
supervision of a tutor – hotel manager.
The aims of professional training and results - Main aim of
the project was to increase skills and level of communication skills
of the future graduate of hotel academy at the open job market
within Europe. Expected output expressed themselves in professional
and personal growth of the participants and were fulfilled as
follows:
- gaining new technological methods in the national Spanish cuisine
meals preparation and serving drinks
- acquainting with new techniques of customer serving
- foreign languages improvement (especially in Spanish) in real
situations in communication with personnel and clients of the hotel
- extending of knowledge and seeing new destinations,
self-confidence growth, the ability to join work teams in the
European job market
- the aim to get known and use modern restaurant programmes and
booking information services in hotel and restaurant business were
not fulfilled in needed scope. Managing stated activities required
much longer time. Studying the hotel booking system and
administrative work of accomodation was in such a scope that the
students could get familiar with the whole run of the hotel.
Contribution of the stay to the mobility participants: The
contribution to the participants can be evaluated positively, which
can be supported by their own words in their questionnaires. Their
active attitude towards tasks, level of executing and wholesome
personal presentation of the participants was evaluated in
certificates and diplomas by the receiving educational institution
IEC TEMIS and the hotel Noelia Playa, which are the enclosures of
the final report.
Termín realizácie stáže - projektu mobility:
1. turnus 01.04.2009 – 30.04.2009
2. turnus 07.04.2010 - 06.05. 2010
Miesto realizácie:
Španielsko – Kanárske ostrovy – Tenerife – Puerto de La Crus
Stáž študentov
SOŠ na Kanárskych ostrovoch
v Levickej TV. |