|  
			 Program celoživotného 
			vzdelávania 
			Leonardo da Vinci – Mobilitné projekty 
			Názov projektu: 
			Hotelierstvo a catering na španielskych ostrovoch v otvorenej 
			Európe 
			Účastníci 
			projektu: za podávajúcu organizáciu sa na projektovej mesačnej 
			stáži zúčastnilo v dvoch turnusoch 6 študentiek 2. ročníka hotelovej 
			akadémie v apríli 2009 a 6 študentiek v apríli 2010. Pre zabezpečenie bezproblémovej adaptácie účastníkov prvé 
			dva týždne boli študenti sprevádzaní dvomi našimi pedagógmi. Za 
			prijímajúce vzdelávacie centrum boli do projektu zapojení traja 
			profesionálni pracovníci s patričnou kvalifikáciou. 
			 Potreby 
			stáže boli zamerané na: 
			-  zdokonalenie metód a foriem komunikácie s klientom v cudzom 
			jazyku v oblasti hotelových služieb a gastronómie  
			-     používanie moderných reštauračných programov a rezervačných 
			informačných systémov v oblasti hotelového a reštauračného 
			podnikania 
			-    oboznámenie sa so základnými druhmi potravín a s tradičnými 
			surovinami využívanými v španielskej kuchyni 
			-   technologické postupy prípravy pokrmov s využitím tradičných 
			surovín a receptúry ich príprav 
			-     techniky obsluhy zákazníka 
			Hlavné ciele 
			a očakávané výstupy:  Cieľom projektu bolo predovšetkým zvýšiť odbornú 
			spôsobilosť a úroveň komunikačných schopností budúcich absolventov 
			hotelovej akadémie na otvorenom trhu práce v rámci Európy. Po 
			úspešnom ukončení projektovej stáže bol študentom vydaný 
			certifikát  (Euro-Pass). Očakávané výstupy sa prejavili v odbornom 
			i osobnostnom raste účastníkov stáže nasledovne: 
			-  spoznanie nových  technologických postupov a  metód v príprave 
			pokrmov španielskej kuchyne, osvojenie si iných techník obsluhy 
			zákazníka  a  používanie moderných reštauračných programov   
			a rezervačných informačných systémov, 
			-  komunikácia v cudzích jazykoch v reálnych situáciach,  
			vystupovanie a komunikácia s klientom    na úrovni  europského 
			štandardu 
			-  rozšírenie obzoru a poznania nových destinácií, rast sebavedomia, 
			schopnosť začlenenia sa do  pracovných tímov v europských 
			podmienkach pracovného trhu. 
			
			
			Prínos stáže pre účastníčky mobility: 
			
			 Prínos z absolvovania odbornej stáže bol pre jej účastníčky výrazne 
			pozitívny, o čom svedčia aj ich vyjadrenia v nimi vypracovaných 
			dotazníkoch. Ich aktívny prístup k zvereným úlohám, úroveň ich 
			 vykonávania  a celková odborná a osobnostná prezentácia účastníčiek 
			 bola  prijímajúcou vzdelávacou  inštitúciou IEC TEMIS a hotelovým 
			zariadením Noelia Playa individuálne vyhodnotená certifikátmi 
			získaných zručností a diplomami,  tvoriacimi prílohu záverečnej 
			správy. 
			
			
			 
			
			
			SUMMARY:  
			Country of execution – project – „Hotels 
			and catering on the Spanish islands in the open Europe“ was provided 
			with the contract with an international institution  - receiving 
			educational centre International College TEMIS, the Canary Islands, 
			Spain. Execution of this project was carried on in two turns in 
			04/2009 and 04-05/2010. 
			 
			Participants of the project –the aim groups of the project 
			were the students of the second grade maturita study „hotel 
			academy“. In every turn 6 students took part. To provide smooth 
			adaptation of the participants two teachers accompanied them at the 
			beginning. Short term stay of one of the teachers was not paid from 
			the grant money. From the receiving educational centre three 
			professional workers with the proper qualification participated. 
			They provided and monitored the stay in the hotel chosen under the 
			supervision of a tutor – hotel manager. 
			 
			The aims of professional training and results -  Main aim of 
			the project was to increase skills and level of communication skills 
			of the future graduate of hotel academy at the open job market 
			within Europe. Expected output expressed themselves in professional 
			and personal growth of the participants and were fulfilled as 
			follows: 
			- gaining new technological methods in the national Spanish cuisine 
			meals preparation and serving drinks 
			- acquainting with new techniques of customer serving 
			- foreign languages improvement (especially in Spanish) in real 
			situations in communication with personnel and clients of the hotel 
			- extending of knowledge and seeing new destinations, 
			self-confidence growth, the ability to join work teams in the 
			European job market 
			- the aim to get known and use modern restaurant programmes and 
			booking information services in hotel and restaurant business were 
			not fulfilled in needed scope. Managing stated activities required 
			much longer time. Studying the hotel booking system and 
			administrative work of accomodation was in such a scope that the 
			students could get familiar with the whole run of the hotel. 
			 
			Contribution of the stay to the mobility participants: The 
			contribution to the participants can be evaluated positively, which 
			can be supported by their own words in their questionnaires. Their 
			active attitude towards tasks, level of executing and wholesome 
			personal presentation of the participants was evaluated in 
			certificates and diplomas by the receiving educational institution 
			IEC TEMIS and the hotel Noelia Playa, which are the enclosures of 
			the final report. 
			 
			Termín realizácie stáže - projektu mobility: 
			1. turnus   01.04.2009 – 30.04.2009 
			2. turnus   07.04.2010 - 06.05. 2010 
			 
			Miesto realizácie: 
			Španielsko – Kanárske ostrovy – Tenerife – Puerto de La Crus 
			
			
			
			
			
			Stáž študentov 
			SOŠ na Kanárskych ostrovoch
			v Levickej TV.  |