6445 2 kuchár,
6444 2 čašník, servírka,
6489 2 hostinský
Základné údaje o štúdiu
Dĺžka štúdia: |
3 roky
|
Forma štúdia:
|
denná |
Nevyhnutné vstupné požiadavky na štúdium: |
úspešné ukončenie 9. ročníka základnej školy, zdravotná spôsobilosť uchádzača o štúdium |
Spôsob ukončenia štúdia:
|
|
Doklad o dosiahnutom vzdelaní:
|
vysvedčenie o záverečnej skúške výučný list |
Poskytnutý stupeň vzdelania:
|
stredné odborné vzdelanie ISCED 3C |
Možnosti pracovného uplatnenia absolventa: |
6445 2 kuchár - pripravuje absolventov na výkon povolania v pracovnej pozícii kuchár, ktorí sa uplatnia v službách ako zamestnanci reštaurácií, hotelov a ostatných zariadení spoločného stravovania 6444 2 čašník, servírka – pripravuje absolventov na výkon povolania v pracovných pozíciách čašník, servírka, hlavný čašník, barman, súkromný podnikateľ v spoločnom stravovaní
6489 2 hostinský -
– pripravuje absolventov na výkon povolania v pracovných pozíciách
kuchár,
čašník, servírka, hlavný čašník,
barman, súkromný podnikateľ v spoločnom stravovaní |
Nadväzná odborná príprava (ďalšie vzdelávanie): |
Zdravotné požiadavky na žiaka
Na prijatie do uvedených učebných odborov môžu byť prijatí uchádzači s dobrým zdravotným stavom. Uchádzači nesmú trpieť predovšetkým:
· prognosticky závažným ochorením obmedzujúcim funkcie horných končatín (porucha hrubej a jemnej motoriky),
· prognosticky závažným ochorením funkcie nosného a pohybového systému (ochorenia chrbtice, ploché nohy, vybočenie kolien, stav po kongenitálnej luxácii bedier),
· prognosticky závažným ochorením dýchacích ciest, srdcovými a cievnymi ochoreniami (varixy),
· prognosticky závažným ochorením kože horných končatín,
· prognosticky závažnými a nekompenzovanými formami epilepsie a epileptických syndrómov a kolapsových stavov vzhľadom k predpokladanej obslužnej práci,
· psychickými chorobami (alkoholizmus, toxikománia, nervové choroby,
· prognosticky závažnými ochoreniami oka a sluchu,
· endokrinnými ochoreniami a imúnnodeficitnými stavmi,
· chronickými chorobami pečene.
Pred prijatím do odboru je potrebné vyšetrenie na bacilonosičstvo. Uchádzač musí mať platný zdravotný preukaz. Zdravotnú spôsobilosť uchádzačov posúdi a písomne potvrdí dorastový lekár, v prípade zmenenej pracovnej schopnosti aj posudková komisia sociálneho zabezpečenia.
Pri nástupe žiaka na štúdium sa vyžaduje:
1. Pracovné oblečenie – učebný odbor kuchár
· blúza biela (rondon)
· nohavice biele (pepita)
· čiapka biela alebo šatka
· nákrčník
· zástera biela kuchárska
· utierky
· plášť biely
· tričko biele
· protišmyková obuv kuchárska
· ponožky biele
· nôž kuchynský
· lyžica na degustáciu
Pracovné oblečenie – učebný odbor čašník, servírka
Dievčatá
· Biela blúzka
· Čierna sukňa (max. 10 cm nad kolená, nie bedrová)
· Čierna vesta
· Zásterka pre servírky
· Zdravotné topánky (nie vsuvky)
· Príručník (2 kusy)
· Menovka
· Biely plášť
· Biele ponožky
Chlapci
· Biela košeľa (1x s dlhým rukávom, 1x s krátkym rukávom)
· Čierne nohavice
· Čierna vesta
· Čierne topánky (polovičné)
· Príručník (2 kusy)
· Motýlik (čierny)
· Menovka
· Biely plášť
· Čierne ponožky
Pracovné oblečenie – učebný odbor hostinský
Úsek výroby
· Biela blúza (rondon)
· Biele nohavice (pepita)
· Biela zástera kuchárska
· Zdravotné topánky - protišmykové kuchárske
· Nákrčník (2 kusy)
· Menovka
· Biely plášť
· Biele tričko
· Pokrývka hlavy (čiapka, sieťka, šatka)
· Utierky (2kusy)
· Nôž kuchynský
· Lyžica na degustáciu
· Ponožky biele
Úsek obsluhy
Dievčatá
· Biela blúzka
· Čierna sukňa (max. 10 cm nad kolená, nie bedrová)
· Čierna vesta
· Biela zásterka
· Zdravotné topánky (nie vsuvky)
· Príručník (2 kusy)
· Menovka
· Biely plášť
· Ponožky biele
Chlapci
· Biela košeľa (1x s dlhým rukávom, 1x s krátkym rukávom)
· Čierne nohavice
· Čierna vesta
· Čierne topánky (polovičné)
· Príručník (2 kusy)
· Motýlik (čierny)
· Menovka
· Biely plášť
· Ponožky čierne
Pracovné nástroje a pomôcky
1.,2.,3.ročník kuchár: degustačná lyžica, kuchársky nôž
1.,2.,3.ročník čašník: univerzálny otvárač, korková zátka, zápalky, písacie potreby, poznámkový blok, dve plátené vreckovky,
1.,2.,3.ročník hostinský: degustačná lyžica, kuchársky nôž, univerzálny otvárač, korková zátka, zápalky, písacie potreby, poznámkový blok, dve plátené vreckovky,
Zdravotný preukaz pre prácu s potravinami
Zakazuje sa nosenie „pírsingu“. Odborný výcvik budú žiaci vykonávať na určených pracoviskách (kmeňových, zmluvných) a Stredisku pracovného vyučovania. Odborný výcvik sa bude vykonávať aj v čase školských prázdnin, prípadne v sobotu a v nedeľu podľa potreby a záujmu žiakov.
Organizácia výučby
Príprava v školskom vzdelávacom programe Stravovacie služby v učebných odboroch 6445 2 kuchár, 6444 2 čašník, servírka a 6489 2 hostinský zahŕňa teoretické a praktické vyučovanie a prípravu. Výučba je organizovaná v týždňových cykloch – strieda sa jeden týždeň teoretického vyučovania a jeden týždeň odborného výcviku.
Teoretické vyučovanie je organizované v priestoroch školy na ul. sv. Michala 36, Levice. Všeobecná zložka vzdelávania vychádza zo skladby všeobecno-vzdelávacích predmetov učebného plánu. V jazykovej oblasti je vzdelávanie a príprava zameraná na slovnú a písomnú komunikáciu, ovládanie oznamovacieho odborného prejavu v slovenskom jazyku, na vyjadrovanie sa v bežných situáciách spoločenského a pracovného styku v cudzom jazyku. Žiaci sa tiež oboznamujú s vývojom ľudskej spoločnosti, základnými princípmi etiky, zásadami spoločenského správania a protokolu. Osvojujú si základy matematiky, chémie, informatiky, zdravia a výživy, ktoré sú nevyhnutné pre výkon povolania.
V odbornom vzdelávaní je príprava zameraná na oblasť ekonomiky, spoločenskej komunikácie, zloženia a skladovania potravín, výživy, hygieny potravín, technológie prípravy pokrmov, stolovania a hospodárskych výpočtov. V rámci odborného výcviku žiaci získavajú teoretické a praktické zručnosti na úseku výroby a obsluhy. Veľký dôraz sa kladie na rozvoj osobnosti žiaka, na formovanie ich osobnostných a profesionálnych vlastností, postojov a hodnotovej orientácie.
Praktické vyučovanie pre odbor kuchár je organizované formou odborného výcviku v škole, v stredisku praktického vyučovania a priamo na pracoviskách zamestnávateľov. Praktická príprava prebieha v 1. a 3. ročníku v školskej jedálni Fontána, v 2. ročníku u súkromníkov v Leviciach. Prípravu jedál zabezpečujú žiaci pod dozorom majstra alebo inštruktora (zamestnanec podniku) odborného výcviku. Pri výrobe pokrmov si žiaci osvojujú správne hygienické návyky pri spracovaní rastlinných a živočíšnych pokrmov, ich správne skladovanie a výdaj. Žiaci sa naučia ako pracovať s kuchynským náradím, strojmi, ako si zorganizovať prácu, udržiavať poriadok a čistotu. Praktické vyučovanie pre odbor čašník, servírka je organizované formou odborného výcviku v školskej jedálni a priamo na pracoviskách zamestnávateľov. Žiaci sú rozdelení do skupín a celý jeden ročník vykonávajú odborný výcvik v školskej jedálni, alebo priamo u súkromných podnikateľov pod dozorom majstra odborného výcviku. Prevádzkové podmienky reštaurácií umožnia žiakom podieľať sa na výrobe a distribúcii pokrmov pre školské a podnikové stravovanie, hotových a minútkových jedál pre širokú verejnosť vrátane bežnej a príležitostnej obsluhy pri rôznych gastronomických akciách a medzinárodných aktivitách školy. Roznášku jedál zabezpečujú žiaci pod dozorom učiteľa alebo inštruktora (zamestnanec podniku) odborného výcviku. Pri zabezpečovaní stravovania pre verejnosť si žiaci osvojujú potrebné návyky v komunikácii s hosťami a klientmi, prijímaní objednávok, servírovaní, vyúčtovaní a upratovaní po hosťoch. Praktické vyučovanie pre odbor hostinský je organizované formou odborného výcviku v školskej jedálni a priamo na pracoviskách zamestnávateľov. Žiaci sú rozdelení do skupín a celý jeden ročník vykonávajú odborný výcvik v školskej jedálni, alebo priamo u súkromných podnikateľov pod dozorom majstra odborného výcviku, pričom žiaci tohto odboru absolvujú odborný výcvik rovnakým dielom na úseku výroby a na úseku obsluhy. Ďalšie odborné zručnosti žiaci získavajú pri rôznych spoločenských akciách buď v reštauráciách pri komerčných objednávkach alebo v rámci praktických laboratórnych cvičení. Dôvodom takejto organizácie je skutočnosť, aby si žiaci precvičili a vyskúšali aj také zručnosti, situácie a javy, ktoré sa v bežnej praxi vyskytujú zriedkavo. Tieto aktivity prebiehajú pod dozorom majstra odborného výcviku.
Plánujeme realizovať spoločenské akcie, aktivity ako sú metodické dni v novembri: „Dary jesene“, v decembri: „Sviatky pokoja“, vo februári: „Deň zaľúbených“, v apríli „Veľkonočné sviatky“, ďalej odborné prednášky: vzťah banka – podnikateľ, bankové produkt, školské stravovanie, zdravá výživa, príprava suši, metodické posedenie s odbornými učiteľmi, odborné súťaže: krajské súťaže v miešaní nápojov, medzinárodná súťaž „GURMAN“ – Bratislava, krajská súťaž organizované so SOPK, barman cup, interná súťaž: Barman cup, Trendy v gastronómii. Našu profesiu: spoločné stravovanie prezentujeme na všetkých podujatiach , ktoré organizuje Mestský úrad: Levický jarmok, Hradné slávnosti, zasadnutie MÚ, vianočné trhy. Zabezpečujeme aj súkromné akcie v školskej jedálni.
Trojročné odbory štúdia sú koncipované homogénne ako odbory profesijnej prípravy pre výrobný úsek a úsek obsluhy so všeobecným prehľadom o celej oblasti stravovacích služieb a so základnými predpokladmi pre výkon obchodno-podnikateľských aktivít.
Učebné odbory integrujú teoretické a praktické vyučovanie. V každom ročníku dominujú vyučovacie predmety odborného zamerania. V odbore kuchár je odborný výcvik v prvom ročníku zameraný hlavne na predprípravu surovín, v druhom a treťom ročníku na tepelnú prípravu jednoduchých a zložitých pokrmov. V odbore čašník, servírka je odborný výcvik v prvom ročníku venovaný základom obsluhy, v druhom zložitej obsluhe a v treťom ročníku slávnostnému stolovaniu. V odbore hostinský sa aktívne venujú obsluhe a príprave jedál. V prvom ročníku sa venujú základom obsluhy, predbežnej príprave jedál, príprave polievok, príloh a omáčok. V druhom ročníku sa venujú zložitej obsluhe a príprave jedál z rôznych druhov mäsa. V treťom ročníku organizujú rôzne druhy slávnostného stolovania a venujú sa príprave špeciálnych jedál a výrobkom studenej kuchyne.
Škola (názov, adresa) |
Stredná odborná škola, Ul. sv. Michala 36 Levice |
Názov ŠkVP |
STRAVOVACIE SLUŽBY |
Kód a názov ŠVP |
64 Ekonomika a organizácia, obchod a služby |
Kód a názov študijného odboru |
6445 2 00 kuchár, 6444 2 00 čašník, servírka, 6489 2 00 hostinský |
Stupeň vzdelania |
stredné odborné vzdelanie – ISCED 3C |
Dĺžka štúdia |
3 roky |
Forma štúdia |
denná |
Druh školy |
štátna |
Vyučovací jazyk |
slovenský jazyk |
Kategórie a názvy vyučovacích predmetov |
Počet týždenných vyučovacích hodín v ročníku |
|||||||||||
1. |
2. |
3. |
Spolu |
|||||||||
Všeobecnovzdelávacie predmety |
10,5 |
9 |
7 |
26,5 |
||||||||
slovenský jazyk a literatúra |
1,5 |
1 |
1 |
3,5 |
||||||||
prvý cudzí jazyk |
3 |
3 |
3 |
9 |
||||||||
občianska náuka |
- |
1D |
- |
1 |
||||||||
etická výchova/náboženská výchova |
1 |
- |
- |
1 |
||||||||
ekológia |
1 |
- |
- |
1 |
||||||||
chémia |
1 |
- |
1 D |
2 |
||||||||
matematika |
1 |
1 D |
- |
2 |
||||||||
informatika |
- |
1 D |
- |
1 |
||||||||
telesná výchova |
2 |
2 |
2 |
6 |
||||||||
Odborné predmety |
22,5 |
24 |
26 |
72,5 |
||||||||
ekonomika |
1 |
1 |
1 D |
3 |
||||||||
úvod do sveta práce |
- |
- |
1 |
1 |
||||||||
spoločenská komunikácia |
1 |
1 |
- |
2 |
||||||||
potraviny a výživa |
1,5 |
1 D |
1,5 |
4 |
||||||||
hospodárske výpočty |
- |
- |
1 D |
1 |
||||||||
hygiena potravín |
1 D |
1 D |
- |
2 |
||||||||
region. a zážitková gastronómia |
- |
1 D |
- |
1 |
||||||||
podľa zamerania |
k |
č |
h |
k |
č |
h |
k |
č |
h |
k |
č |
h |
technológia |
2 |
1 |
2 |
2 |
1 |
1+1 D |
2 D |
1 D |
2 D |
6 |
3 |
6 |
stolovanie |
1 |
2 |
1 |
1 |
2 |
2 |
1 D |
2 D |
2 D |
3 |
6 |
5 |
aplikovaná technológia |
- |
- |
- |
1 D |
- |
- |
1 D |
- |
- |
2 |
- |
- |
špeciálna obsluha |
- |
- |
- |
- |
1 D |
- |
- |
1 D |
- |
- |
2 |
- |
odborný výcvik |
15 |
15 |
17,5 |
47,5 |
||||||||
Spolu |
33 |
33 |
33 |
99 |
||||||||
Účelové kurzy |
|
|
|
|
||||||||
Ochrana života a zdravia |
2 dni |
2 dni |
4 dni |
7 dni |
||||||||
Telovýchovno-výcvikový kurz |
- |
- |
- |
- |
||||||||
Záverečná skúška |
- |
- |
1 týždeň |
1 týždeň |
Prehľad využitia týždňov
Činnosť |
1. ročník |
2. ročník |
3. ročník |
Vyučovanie podľa rozpisu |
33 |
33 |
30 |
Záverečná skúška |
- |
- |
1 |
Časová rezerva(účelové kurzy, opakovanie učiva, exkurzie, výchovno-vzdelávacie akcie ai.) |
7 |
6 |
6 |
Účasť na odborných akciách |
- |
1 |
- |
Spolu týždňov |
40 |
40 |
37 |
[1] Minimálny počet týždenných hodín je 33 (rozpätie 33 – 35 hodín)