Kód a názov učebný odboru:

6445 2  kuchár,

6444 2 čašník, servírka,

6489 2 hostinský

Základné údaje o štúdiu

 

Dĺžka štúdia:

3 roky

 

Forma štúdia:

 

denná

Nevyhnutné vstupné požiadavky na štúdium:

úspešné ukončenie 9. ročníka základnej školy,

zdravotná spôsobilosť uchádzača o štúdium

Spôsob ukončenia štúdia:

 

záverečná skúška

Doklad o dosiahnutom vzdelaní:

 

 

vysvedčenie o záverečnej skúške

výučný list

Poskytnutý stupeň vzdelania:

 

 

stredné odborné vzdelanie

ISCED 3C

Možnosti pracovného uplatnenia absolventa:

6445 2 kuchár - pripravuje absolventov na výkon povolania v pracovnej pozícii kuchár, ktorí sa uplatnia v službách ako zamestnanci reštaurácií, hotelov a ostatných zariadení spoločného stravovania

6444 2 čašník, servírka – pripravuje absolventov na výkon povolania v pracovných pozíciách čašník, servírka, hlavný čašník,  barman, súkromný podnikateľ v spoločnom stravovaní

6489 2 hostinský - – pripravuje absolventov na výkon povolania v pracovných pozíciách kuchár, čašník, servírka, hlavný čašník,  barman, súkromný podnikateľ v spoločnom stravovaní
 

Nadväzná odborná príprava (ďalšie vzdelávanie):

Študijné odbory nadstavbového štúdia pre absolventov trojročných učebných odborov nadväzujúcich na predchádzajúci odbor štúdia – úplné stredné odborné vzdelania na úrovni ISCED 3A
 

 

Zdravotné požiadavky na žiaka

Na prijatie do uvedených učebných odborov môžu byť prijatí uchádzači s dobrým zdravotným stavom. Uchádzači nesmú trpieť predovšetkým:

·               prognosticky závažným ochorením obmedzujúcim funkcie horných končatín (porucha hrubej a jemnej motoriky),

·               prognosticky závažným ochorením funkcie nosného a pohybového systému (ochorenia chrbtice, ploché nohy, vybočenie kolien, stav po kongenitálnej luxácii bedier),

·               prognosticky závažným ochorením dýchacích ciest, srdcovými a cievnymi ochoreniami (varixy),

·               prognosticky závažným ochorením kože horných končatín,

·               prognosticky závažnými a nekompenzovanými formami epilepsie a epileptických syndrómov a kolapsových stavov vzhľadom k predpokladanej obslužnej práci,

·               psychickými chorobami (alkoholizmus, toxikománia, nervové choroby,

·               prognosticky závažnými ochoreniami oka a sluchu,

·               endokrinnými ochoreniami a imúnnodeficitnými stavmi,

·               chronickými chorobami pečene.

Pred prijatím do odboru je potrebné vyšetrenie na bacilonosičstvo. Uchádzač musí mať platný zdravotný preukaz. Zdravotnú spôsobilosť uchádzačov posúdi a písomne potvrdí dorastový lekár, v prípade zmenenej pracovnej schopnosti aj posudková komisia sociálneho zabezpečenia. 

 

 

Pri nástupe žiaka na štúdium sa vyžaduje:

1.             Pracovné oblečenie – učebný odbor kuchár

·         blúza biela (rondon)

·         nohavice biele (pepita)

·         čiapka biela alebo šatka

·         nákrčník

·         zástera biela kuchárska

·         utierky

·         plášť biely

·         tričko biele

·         protišmyková obuv kuchárska

·         ponožky biele

·         nôž kuchynský

·         lyžica na degustáciu

Pracovné oblečenie – učebný odbor čašník, servírka

Dievčatá

·         Biela blúzka

·         Čierna sukňa (max. 10 cm nad kolená, nie bedrová)

·         Čierna vesta

·         Zásterka pre servírky

·         Zdravotné topánky (nie vsuvky)

·         Príručník (2 kusy)

·         Menovka

·         Biely plášť

·         Biele ponožky

Chlapci

·         Biela košeľa (1x s dlhým rukávom, 1x s krátkym rukávom)

·         Čierne nohavice

·         Čierna vesta

·         Čierne topánky (polovičné)

·         Príručník (2 kusy)

·         Motýlik (čierny)

·         Menovka

·         Biely plášť

·         Čierne ponožky

Pracovné oblečenie – učebný odbor hostinský

Úsek výroby

·         Biela blúza (rondon)

·         Biele nohavice  (pepita)

·         Biela zástera kuchárska

·         Zdravotné topánky  - protišmykové kuchárske

·         Nákrčník (2 kusy)

·         Menovka

·         Biely plášť

·         Biele tričko

·         Pokrývka hlavy (čiapka, sieťka, šatka)

·         Utierky (2kusy)

·         Nôž kuchynský

·         Lyžica na degustáciu

·         Ponožky biele

 

Úsek obsluhy

Dievčatá

·         Biela blúzka

·         Čierna sukňa (max. 10 cm nad kolená, nie bedrová)

·         Čierna vesta

·         Biela zásterka

·         Zdravotné topánky (nie vsuvky)

·         Príručník (2 kusy)

·         Menovka

·         Biely plášť

·         Ponožky biele

Chlapci

·         Biela košeľa (1x s dlhým rukávom, 1x s krátkym rukávom)

·         Čierne nohavice

·         Čierna vesta

·         Čierne topánky (polovičné)

·         Príručník (2 kusy)

·         Motýlik (čierny)

·         Menovka

·         Biely plášť

·         Ponožky čierne

 

Pracovné nástroje a pomôcky

1.,2.,3.ročník kuchár: degustačná lyžica, kuchársky nôž

1.,2.,3.ročník čašník: univerzálny otvárač, korková zátka, zápalky, písacie potreby, poznámkový blok, dve plátené vreckovky,

1.,2.,3.ročník hostinský: degustačná lyžica, kuchársky nôž, univerzálny otvárač, korková zátka, zápalky, písacie potreby, poznámkový blok, dve plátené vreckovky,

  

Zdravotný preukaz pre prácu s potravinami

Zakazuje sa nosenie „pírsingu“. Odborný výcvik budú žiaci vykonávať na určených pracoviskách (kmeňových, zmluvných) a Stredisku pracovného vyučovania. Odborný výcvik sa bude vykonávať aj v čase školských prázdnin, prípadne v sobotu a v nedeľu podľa potreby a záujmu žiakov.

Organizácia výučby

Príprava v školskom vzdelávacom programe Stravovacie služby v učebných odboroch 6445 2 kuchár, 6444 2 čašník, servírka a 6489 2 hostinský zahŕňa teoretické a praktické vyučovanie a prípravu. Výučba je organizovaná v týždňových cykloch – strieda sa jeden týždeň teoretického vyučovania a jeden týždeň odborného výcviku.

Teoretické vyučovanie je organizované v priestoroch školy na ul. sv. Michala 36, Levice. Všeobecná zložka vzdelávania vychádza zo skladby všeobecno-vzdelávacích predmetov učebného plánu. V jazykovej oblasti je vzdelávanie a príprava zameraná na slovnú a písomnú komunikáciu, ovládanie oznamovacieho odborného prejavu v slovenskom jazyku, na vyjadrovanie sa v bežných situáciách spoločenského a pracovného styku v cudzom jazyku. Žiaci sa tiež oboznamujú s vývojom ľudskej spoločnosti, základnými princípmi etiky, zásadami spoločenského správania a protokolu. Osvojujú si základy matematiky, chémie, informatiky, zdravia a výživy, ktoré sú nevyhnutné pre výkon povolania.

V odbornom vzdelávaní je príprava zameraná na oblasť ekonomiky, spoločenskej komunikácie, zloženia a skladovania potravín, výživy, hygieny potravín, technológie prípravy pokrmov, stolovania a hospodárskych výpočtov. V rámci odborného výcviku žiaci získavajú teoretické a praktické zručnosti na úseku výroby a obsluhy. Veľký dôraz sa kladie na rozvoj osobnosti žiaka, na formovanie ich osobnostných a profesionálnych vlastností, postojov a hodnotovej orientácie.

Praktické vyučovanie pre odbor kuchár je organizované formou odborného výcviku v škole, v stredisku praktického vyučovania a priamo na pracoviskách zamestnávateľov. Praktická príprava prebieha v 1. a 3. ročníku v školskej jedálni Fontána, v 2. ročníku u súkromníkov v Leviciach. Prípravu jedál zabezpečujú žiaci pod dozorom majstra alebo inštruktora (zamestnanec podniku) odborného výcviku. Pri výrobe pokrmov si žiaci osvojujú správne hygienické návyky pri spracovaní rastlinných a živočíšnych pokrmov, ich správne skladovanie a výdaj. Žiaci sa naučia ako pracovať s kuchynským náradím, strojmi, ako si zorganizovať prácu, udržiavať poriadok a čistotu. Praktické vyučovanie pre odbor čašník, servírka je organizované formou odborného výcviku v školskej jedálni a priamo na pracoviskách zamestnávateľov. Žiaci sú rozdelení do skupín a celý jeden ročník vykonávajú odborný výcvik v školskej jedálni, alebo priamo u súkromných podnikateľov pod dozorom majstra odborného výcviku. Prevádzkové podmienky reštaurácií umožnia žiakom podieľať sa na výrobe a distribúcii pokrmov pre školské a podnikové stravovanie, hotových a minútkových jedál pre širokú verejnosť vrátane bežnej a príležitostnej obsluhy pri rôznych gastronomických akciách a medzinárodných aktivitách školy. Roznášku jedál zabezpečujú žiaci pod dozorom učiteľa alebo inštruktora (zamestnanec podniku) odborného výcviku. Pri zabezpečovaní stravovania pre verejnosť si žiaci osvojujú potrebné návyky v komunikácii s hosťami a klientmi, prijímaní objednávok, servírovaní, vyúčtovaní a upratovaní po hosťoch. Praktické vyučovanie pre odbor hostinský je organizované formou odborného výcviku v školskej jedálni a priamo na pracoviskách zamestnávateľov. Žiaci sú rozdelení do skupín a celý jeden ročník vykonávajú odborný výcvik v školskej jedálni, alebo priamo u súkromných podnikateľov pod dozorom majstra odborného výcviku, pričom žiaci tohto odboru absolvujú odborný výcvik rovnakým dielom na úseku výroby a na úseku obsluhy. Ďalšie odborné zručnosti žiaci získavajú pri rôznych spoločenských akciách buď v reštauráciách pri komerčných objednávkach alebo v rámci praktických laboratórnych cvičení. Dôvodom takejto organizácie je skutočnosť,  aby si žiaci precvičili a vyskúšali aj také zručnosti, situácie a javy, ktoré sa v bežnej praxi vyskytujú zriedkavo. Tieto aktivity prebiehajú pod dozorom majstra odborného výcviku.

Plánujeme realizovať spoločenské akcie, aktivity ako sú metodické dni v novembri: „Dary jesene“, v decembri: „Sviatky pokoja“, vo februári: „Deň zaľúbených“, v apríli „Veľkonočné sviatky“, ďalej odborné prednášky: vzťah banka – podnikateľ, bankové produkt, školské stravovanie, zdravá výživa, príprava suši, metodické posedenie s odbornými učiteľmi, odborné súťaže: krajské súťaže v miešaní nápojov, medzinárodná súťaž „GURMAN“ – Bratislava, krajská súťaž organizované so SOPK, barman cup, interná súťaž: Barman cup, Trendy v gastronómii. Našu profesiu: spoločné stravovanie prezentujeme na všetkých podujatiach , ktoré organizuje Mestský úrad: Levický jarmok, Hradné slávnosti, zasadnutie MÚ, vianočné trhy. Zabezpečujeme aj súkromné akcie v školskej jedálni.

Trojročné odbory štúdia sú koncipované homogénne ako odbory profesijnej prípravy pre výrobný úsek  a úsek obsluhy so všeobecným prehľadom o celej oblasti stravovacích služieb a so základnými predpokladmi pre výkon obchodno-podnikateľských aktivít.

Učebné odbory integrujú teoretické a praktické vyučovanie. V každom ročníku dominujú vyučovacie predmety odborného zamerania. V odbore kuchár je odborný výcvik v prvom ročníku zameraný hlavne na predprípravu surovín, v druhom a treťom ročníku na tepelnú prípravu jednoduchých a zložitých pokrmov. V odbore čašník, servírka je odborný výcvik v prvom ročníku venovaný základom obsluhy, v druhom zložitej obsluhe a v treťom ročníku slávnostnému stolovaniu. V odbore hostinský sa aktívne venujú obsluhe a príprave jedál. V prvom ročníku sa venujú základom obsluhy, predbežnej príprave jedál, príprave polievok, príloh a omáčok. V druhom ročníku sa venujú zložitej obsluhe a príprave jedál z rôznych druhov mäsa. V treťom ročníku organizujú rôzne druhy slávnostného  stolovania a venujú sa príprave špeciálnych jedál a výrobkom studenej kuchyne.

Ukončovanie štúdia a organizácia záverečnej skúšky: sa riadi platným právnym predpisom. Úspešní absolventi získajú výučný list a vysvedčenie o záverečnej skúške. 

Kurzy, exkurzie, športové akcie sa organizujú v rámci 7 týždňov školského roka.  Kurzy nevyhnutné pre výkon povolania  vyplývajúce z kompetencií (profilu) absolventa  sa môžu vykonávať aj ako súčasť odborného výcviku. Kurz na ochranu človeka a prírody sa organizuje  priebežne počas roka skupinovou formou  v 6 – 7 hodinových celkoch vo všetkých ročníkoch. 

 

Škola (názov, adresa)

Stredná odborná škola, Ul. sv. Michala 36 Levice

Názov ŠkVP

STRAVOVACIE SLUŽBY

Kód a názov  ŠVP

64 Ekonomika a organizácia, obchod a služby

Kód a názov študijného odboru

6445 2 00 kuchár, 6444 2 00 čašník, servírka,      6489 2  00 hostinský

Stupeň vzdelania

stredné odborné vzdelanie – ISCED 3C

Dĺžka štúdia

3 roky

Forma štúdia

denná

Druh školy

štátna

Vyučovací jazyk

slovenský jazyk

 

Kategórie a názvy vyučovacích predmetov

Počet týždenných vyučovacích hodín v ročníku

1.

2.

3.

Spolu

Všeobecnovzdelávacie predmety

10,5

9

7

26,5

slovenský jazyk a literatúra

1,5

1

1

3,5

prvý cudzí jazyk

3

3

3

9

občianska náuka

-

1D

-

1

etická výchova/náboženská výchova

1

-

-

1

ekológia

1

-

-

1

chémia

1

-

1 D

2

matematika

1

1 D

-

2

informatika

-

1 D

-

1

telesná výchova

2

2

2

6

Odborné predmety

22,5

24

26

72,5

ekonomika

1

1

1 D

3

úvod do sveta práce

-

-

1

1

spoločenská komunikácia

1

1

-

2

potraviny a výživa

1,5

1 D

1,5

4

hospodárske výpočty

-

-

1 D

1

hygiena potravín

1 D

1 D

-

2

region. a zážitková gastronómia

-

1 D

-

1

podľa zamerania

k

č

h

k

č

h

k

č

h

k

č

h

technológia

2

1

2

2

1

1+1 D

2 D

1 D

2 D

6

3

6

stolovanie

1

2

1

1

2

2

1 D

2 D

2 D

3

6

5

aplikovaná technológia

-

-

-

1 D

-

-

1 D

-

-

2

-

-

špeciálna obsluha

-

-

-

-

1 D

-

-

1 D

-

-

2

-

odborný výcvik

15

15

17,5

47,5

Spolu

33

33

33

99

Účelové kurzy

 

 

 

 

Ochrana života a zdravia

2 dni

2 dni

4 dni

7 dni

Telovýchovno-výcvikový kurz

-

-

-

-

Záverečná skúška

-

-

1 týždeň

1 týždeň

 

Prehľad využitia týždňov

Činnosť

1. ročník

2. ročník

3. ročník

Vyučovanie podľa rozpisu

33

33

30

Záverečná skúška

-

-

1

Časová rezerva(účelové kurzy, opakovanie učiva, exkurzie, výchovno-vzdelávacie akcie ai.)

7

6

6

Účasť na odborných akciách

-

1

-

Spolu týždňov

40

40

37

[1] Minimálny počet týždenných hodín je 33 (rozpätie 33 – 35 hodín)