Kód a názov učebný odboru:

2964 2 00 cukrár

Základné údaje o štúdiu

 

Dĺžka štúdia:

3 roky

 

Forma štúdia:

 

denná 

Nevyhnutné vstupné požiadavky na štúdium:

 úspešné ukončenie 9. ročníka základnej školy

zdravotná spôsobilosť uchádzača o štúdium

Spôsob ukončenia štúdia:

 

záverečná skúška

Doklad o dosiahnutom vzdelaní:

 

Vysvedčenie o záverečnej skúške, výučný list

Poskytnutý stupeň vzdelania:

 

stredné odborné vzdelanie – ISCED 3C

Možnosti pracovného uplatnenia absolventa:

absolvent je pripravený vykonávať kvalifikované činnosti v cukrárskej výrobe

Nadväzná odborná príprava (ďalšie vzdelávanie):

Študijné odbory nadstavbového štúdia pre absolventov trojročných učebných odborov nadväzujúcich na predchádzajúci odbor štúdia – úplné stredné odborné vzdelania na úrovni ISCED 3A

Zdravotné požiadavky na žiaka

 

Do učebného odboru 2964 2 00 cukrár môžu byť prijatí chlapci a dievčatá bez porúch pohybového  ústrojenstva (chrbtica, horné a dolné končatiny), dýchacích ciest, alergickými alebo chronickými ochoreniami kože,  zažívacieho ústrojenstva, psychickými poruchami, závratmi a záchvatovými stavmi, ako aj závažnými poruchami zraku. Uchádzači nemôžu  byť bacilonosičmi a pred nástupom do učebného odboru cukrár sa musia podrobiť vyšetreniam určeným pre pracovníkov v potravinárstve.

Pred prijatím do odboru je potrebné vyšetrenie na bacilonosičstvo. Uchádzač musí mať platný zdravotný preukaz. Zdravotnú spôsobilosť uchádzačov posúdi a písomne potvrdí dorastový lekár.

 

Pri nástupe žiaka na štúdium sa vyžaduje:

 

1.       Pracovné oblečenie pre dievčatá a chlapcov

-    zdravotná protišmyková obuv s uzavretým špicom

-    pracovné biele nohavice

-    biele tričko

-    biela zástera

-    biela šatka lebo čiapka

-    biele ponožky

 

2.   Pracovné nástroje a pomôcky:

         1. ročník: sada cukrárskych kartičiek, utierka, vrecúško a základná sade špičiek, kalkulačka,

         2. ročník: sada cukrárskych kartičiek, utierka, vrecúško a základná sade špičiek, kalkulačka, lopatový, zúbkatý, hladký nožík

         3. ročník: sada cukrárskych kartičiek, utierka, vrecúško a základná sade špičiek, kalkulačka, lopatový, zúbkatý, hladký nožík, sada modelovacích paličiek

 

3.      Zdravotný preukaz pre prácu s potravinami

Pri práci sa zakazujú nosiť  „pírsing“, prstene, náramky, hodinky a nalakované alebo umelé nechty, zakazuje sa používanie a  nosenie mobilných telefónov. Odborný výcvik budú žiaci vykonávať na stredisku praktického vyučovania.

 

Charakteristika absolventa

 

Absolvent učebného odboru je pripravený na uplatnenie v zodpovedajúcich pracovných profesiách. Vzdelanie upevňuje jeho mravné a charakterové vlastnosti, rozvíja a rozširuje všeobecné schopnosti, vrátane schopnosti adaptácie na meniace sa podmienky trhu práce, prehlbuje vzťah k práci a zdokonaľuje komunikačné schopnosti. Vzdelanie poskytuje absolventovi aj potrebné vedomosti o prírode, človeku a spoločnosti a umožňuje mu chápať vnútorné súvislosti medzi javmi, rozumieť všeobecným zákonom a zákonitostiam, oceňovať kultúrne hodnoty a využívať ich.

Absolvent má utvorené základné predstavy o historicko-spoločenských javoch a súvislostiach. Chápe úlohu demokratického štátu pri utváraní humánnej a sociálnej spravodlivej spoločnosti fungujúcej z ekonomického hľadiska na princípoch trhového mechanizmu. Uvedomuje si vzájomnú podmienenosť osobných, skupinových a spoločenských záujmov a všeľudských hodnôt. Uplatňuje slobodu a tolerantnosť pri prejavovaní svetonázoru a rozličných filozofických smerovaní.

Má vedomosti o zákonoch, ktorými vyjadrujeme prírodné a spoločenské javy v rozsahu a štruktúre primeranej jeho duševnej vyspelosti. Dokáže využívať vedomosti, pracovné metódy, zručnosti a techniku matematických, prírodovedných, spoločenských vied  a informatiky pri štúdiu a riešení odborných, osobných a spoločenských problémov.

Absolvent ovláda základné odborné učivo, špeciálne odborné učivo a má zručnosti, ktoré sú potrebné pre výkon povolania.

Má vedomosti o podstate javov, princípov a vzťahov, o spoločenských, ekologických a hygienických, technologických, prevádzkových a  ekonomických súvislostiach a taktiež  základné zručnosti potrebné pri riešení praktických úloh.

Absolvent chápe význam práce a ďalšieho vzdelávania pre svoj rozvoj a rozvoj celej spoločnosti. Uvedomuje si rastúce nároky na kvalifikovanú pracovnú činnosť. Pracuje  disciplinovane, svedomite, zodpovedne, je schopný samostatne myslieť, pohotovo rozhodovať, cieľavedome konať. Vie aplikovať získané vedomosti a zručnosti v praktickej činnosti, iniciatívne a samostatne riešiť úlohy na pracovisku, pracovať v kolektíve a tiež samostatne podnikať, využívať vedecko-technické informácie  a ďalej sa vzdelávať.

 

Škola (názov, adresa)

Stredná odborná škola, Ul. sv. Michala 36 Levice

Názov ŠkVP

Svet cukrárov

Kód a názov  ŠVP

29 Potravinárstvo

Kód a názov študijného odboru

2964 2 00 cukrár

Stupeň vzdelania

stredné odborné vzdelanie – ISCED 3C

Dĺžka štúdia

3 roky

Forma štúdia

denná

Druh školy

štátna

Vyučovací jazyk

slovenský jazyk

 

Kategórie a názvy vyučovacích predmetov

Počet týždenných vyučovacích hodín v ročníku

1.

2.

3.

Spolu

Všeobecnovzdelávacie predmety

9,5

9

6

24,5

slovenský jazyk a literatúra

1,5

1

1

3,5

prvý cudzí jazyk

3

3

3

9

občianska náuka

-

1D

-

1

etická výchova/náboženská výchova

1

-

-

1

ekológia

1

-

-

1

matematika

1

1 D

-

2

informatika

-

1 D

-

1

telesná výchova

2

2

2

6

Odborné predmety

23,5

24

27

74,5

ekonomika

1

1

1 D

3

úvod do sveta práce

-

-

1 D

1

technológia

3

2

4 D

9

suroviny

1

1

1,5 D

3,5

stroje a zariadenia

-

1 D

1

2

odborné kreslenie

1 D

1 D

-

2

chémia

1+0,5 D

1

1

3,5

hygiena potravín

1

1 D

-

2

špeciálne cukrárske techniky

-

1 D

-

1

odborný výcvik

15

15

17,5

47,5

Spolu

33

33

33

99

Účelové kurzy

 

 

 

 

Ochrana života a zdravia

2 dni

2 dni

3 dni

7 dni

Telovýchovno-výcvikový kurz

-

-

-

-

Záverečná skúška

-

-

1 týždeň

1 týždeň

 

Prehľad využitia týždňov

Činnosť

1. ročník

2. ročník

3. ročník

Vyučovanie podľa rozpisu

33

33

30

Záverečná skúška

-

-

1

Časová rezerva(účelové kurzy, opakovanie učiva, exkurzie, výchovno-vzdelávacie akcie ai.)

7

6

6

Účasť na odborných akciách

-

1

-

Spolu týždňov

40

40

37

[1] Minimálny počet týždenných hodín je 33 (rozpätie 33 – 35 hodín)