2964 2 00 cukrár
Základné údaje o štúdiu
Dĺžka štúdia: |
3 roky
|
Forma štúdia:
|
denná |
Nevyhnutné vstupné požiadavky na štúdium: |
úspešné ukončenie 9. ročníka základnej školy zdravotná spôsobilosť uchádzača o štúdium |
Spôsob ukončenia štúdia:
|
|
Doklad o dosiahnutom vzdelaní:
|
Vysvedčenie o záverečnej skúške, výučný list |
Poskytnutý stupeň vzdelania:
|
stredné odborné vzdelanie – ISCED 3C |
Možnosti pracovného uplatnenia absolventa: |
absolvent je pripravený vykonávať kvalifikované činnosti v cukrárskej výrobe |
Nadväzná odborná príprava (ďalšie vzdelávanie): |
Zdravotné požiadavky na žiaka
Do učebného odboru 2964 2 00 cukrár môžu byť prijatí chlapci a dievčatá bez porúch pohybového ústrojenstva (chrbtica, horné a dolné končatiny), dýchacích ciest, alergickými alebo chronickými ochoreniami kože, zažívacieho ústrojenstva, psychickými poruchami, závratmi a záchvatovými stavmi, ako aj závažnými poruchami zraku. Uchádzači nemôžu byť bacilonosičmi a pred nástupom do učebného odboru cukrár sa musia podrobiť vyšetreniam určeným pre pracovníkov v potravinárstve.
Pred prijatím do odboru je potrebné vyšetrenie na bacilonosičstvo. Uchádzač musí mať platný zdravotný preukaz. Zdravotnú spôsobilosť uchádzačov posúdi a písomne potvrdí dorastový lekár.
Pri nástupe žiaka na štúdium sa vyžaduje:
1. Pracovné oblečenie pre dievčatá a chlapcov
- zdravotná protišmyková obuv s uzavretým špicom
- pracovné biele nohavice
- biele tričko
- biela zástera
- biela šatka lebo čiapka
- biele ponožky
2. Pracovné nástroje a pomôcky:
1. ročník: sada cukrárskych kartičiek, utierka, vrecúško a základná sade špičiek, kalkulačka,
2. ročník: sada cukrárskych kartičiek, utierka, vrecúško a základná sade špičiek, kalkulačka, lopatový, zúbkatý, hladký nožík
3. ročník: sada cukrárskych kartičiek, utierka, vrecúško a základná sade špičiek, kalkulačka, lopatový, zúbkatý, hladký nožík, sada modelovacích paličiek
3. Zdravotný preukaz pre prácu s potravinami
Pri práci sa zakazujú nosiť „pírsing“, prstene, náramky, hodinky a nalakované alebo umelé nechty, zakazuje sa používanie a nosenie mobilných telefónov. Odborný výcvik budú žiaci vykonávať na stredisku praktického vyučovania.
Charakteristika absolventa
Absolvent učebného odboru je pripravený na uplatnenie v zodpovedajúcich pracovných profesiách. Vzdelanie upevňuje jeho mravné a charakterové vlastnosti, rozvíja a rozširuje všeobecné schopnosti, vrátane schopnosti adaptácie na meniace sa podmienky trhu práce, prehlbuje vzťah k práci a zdokonaľuje komunikačné schopnosti. Vzdelanie poskytuje absolventovi aj potrebné vedomosti o prírode, človeku a spoločnosti a umožňuje mu chápať vnútorné súvislosti medzi javmi, rozumieť všeobecným zákonom a zákonitostiam, oceňovať kultúrne hodnoty a využívať ich.
Absolvent má utvorené základné predstavy o historicko-spoločenských javoch a súvislostiach. Chápe úlohu demokratického štátu pri utváraní humánnej a sociálnej spravodlivej spoločnosti fungujúcej z ekonomického hľadiska na princípoch trhového mechanizmu. Uvedomuje si vzájomnú podmienenosť osobných, skupinových a spoločenských záujmov a všeľudských hodnôt. Uplatňuje slobodu a tolerantnosť pri prejavovaní svetonázoru a rozličných filozofických smerovaní.
Má vedomosti o zákonoch, ktorými vyjadrujeme prírodné a spoločenské javy v rozsahu a štruktúre primeranej jeho duševnej vyspelosti. Dokáže využívať vedomosti, pracovné metódy, zručnosti a techniku matematických, prírodovedných, spoločenských vied a informatiky pri štúdiu a riešení odborných, osobných a spoločenských problémov.
Absolvent ovláda základné odborné učivo, špeciálne odborné učivo a má zručnosti, ktoré sú potrebné pre výkon povolania.
Má vedomosti o podstate javov, princípov a vzťahov, o spoločenských, ekologických a hygienických, technologických, prevádzkových a ekonomických súvislostiach a taktiež základné zručnosti potrebné pri riešení praktických úloh.
Absolvent chápe význam práce a ďalšieho vzdelávania pre svoj rozvoj a rozvoj celej spoločnosti. Uvedomuje si rastúce nároky na kvalifikovanú pracovnú činnosť. Pracuje disciplinovane, svedomite, zodpovedne, je schopný samostatne myslieť, pohotovo rozhodovať, cieľavedome konať. Vie aplikovať získané vedomosti a zručnosti v praktickej činnosti, iniciatívne a samostatne riešiť úlohy na pracovisku, pracovať v kolektíve a tiež samostatne podnikať, využívať vedecko-technické informácie a ďalej sa vzdelávať.
Škola (názov, adresa) |
Stredná odborná škola, Ul. sv. Michala 36 Levice |
Názov ŠkVP |
Svet cukrárov |
Kód a názov ŠVP |
29 Potravinárstvo |
Kód a názov študijného odboru |
2964 2 00 cukrár |
Stupeň vzdelania |
stredné odborné vzdelanie – ISCED 3C |
Dĺžka štúdia |
3 roky |
Forma štúdia |
denná |
Druh školy |
štátna |
Vyučovací jazyk |
slovenský jazyk |
Kategórie a názvy vyučovacích predmetov |
Počet týždenných vyučovacích hodín v ročníku |
|||
1. |
2. |
3. |
Spolu |
|
Všeobecnovzdelávacie predmety |
9,5 |
9 |
6 |
24,5 |
slovenský jazyk a literatúra |
1,5 |
1 |
1 |
3,5 |
prvý cudzí jazyk |
3 |
3 |
3 |
9 |
občianska náuka |
- |
1D |
- |
1 |
etická výchova/náboženská výchova |
1 |
- |
- |
1 |
ekológia |
1 |
- |
- |
1 |
matematika |
1 |
1 D |
- |
2 |
informatika |
- |
1 D |
- |
1 |
telesná výchova |
2 |
2 |
2 |
6 |
Odborné predmety |
23,5 |
24 |
27 |
74,5 |
ekonomika |
1 |
1 |
1 D |
3 |
úvod do sveta práce |
- |
- |
1 D |
1 |
technológia |
3 |
2 |
4 D |
9 |
suroviny |
1 |
1 |
1,5 D |
3,5 |
stroje a zariadenia |
- |
1 D |
1 |
2 |
odborné kreslenie |
1 D |
1 D |
- |
2 |
chémia |
1+0,5 D |
1 |
1 |
3,5 |
hygiena potravín |
1 |
1 D |
- |
2 |
špeciálne cukrárske techniky |
- |
1 D |
- |
1 |
odborný výcvik |
15 |
15 |
17,5 |
47,5 |
Spolu |
33 |
33 |
33 |
99 |
Účelové kurzy |
|
|
|
|
Ochrana života a zdravia |
2 dni |
2 dni |
3 dni |
7 dni |
Telovýchovno-výcvikový kurz |
- |
- |
- |
- |
Záverečná skúška |
- |
- |
1 týždeň |
1 týždeň |
Prehľad využitia týždňov
Činnosť |
1. ročník |
2. ročník |
3. ročník |
Vyučovanie podľa rozpisu |
33 |
33 |
30 |
Záverečná skúška |
- |
- |
1 |
Časová rezerva(účelové kurzy, opakovanie učiva, exkurzie, výchovno-vzdelávacie akcie ai.) |
7 |
6 |
6 |
Účasť na odborných akciách |
- |
1 |
- |
Spolu týždňov |
40 |
40 |
37 |
[1] Minimálny počet týždenných hodín je 33 (rozpätie 33 – 35 hodín)