Základné údaje o štúdiu:
Kód a názov študijného odboru: 6323 6 00 hotelová akadémia
Dĺžka štúdia: |
5 rokov
|
Forma štúdia: |
Denné štúdium pre absolventov základných škôl
|
Nevyhnutné vstupné požiadavky na štúdium: |
- Podmienky prijatia na štúdium ustanovuje vykonávací predpis o prijímacom konaní na stredné školy, - Zdravotná spôsobilosť uchádzača o štúdium. |
Spôsob ukončenia štúdia:
|
|
Doklad o dosiahnutom vzdelaní:
|
Vysvedčenie o maturitnej skúške Maturitné vysvedčenie |
Poskytnutý stupeň vzdelania:
|
Vyššie sekundárne - Úplné stredné odborné vzdelanie úroveň ISCED 3A |
Možnosti pracovného uplatnenia absolventa: |
Manažér strednej
úrovne v stravovacom a ubytovacom zariadení, súkromný podnikateľ
v oblastiach cestovného ruchu, spoločného stravovania, hotelierstva,
prevádzkar v hotelových zariadeniach reštauračného stravovania,
účelového stravovania, prechodného ubytovania, ekonomický, marketingový
pracovník, riadiaci zamestnanec v uzavretých formách spoločného
stravovania, manažér podporných služieb v hotelovom zariadení
a v ďalších príbuzných službách cestovného ruchu |
Nadväzná odborná príprava (ďalšie vzdelávanie): |
Príprava v školskom vzdelávacom programe Hotelové služby v študijnom odbore 6323 6 00 hotelová akadémia zahŕňa teoretické vyučovanie a praktickú prípravu. Teoretické vyučovanie je organizované v priestoroch školy, praktické príprava je organizovaná formou praktických cvičení v škole, odbornou praxou v stredisku praktického vyučovania a priamo na pracoviskách zamestnávateľov. Študijný odbor 6323 6 00 hotelová akadémia pripravuje absolventov so všeobecno-vzdelávacím základom, s odbornými teoretickými vedomosťami a praktickými zručnosťami a návykmi, potrebnými pre kvalifikovaný výkon činností v oblasti hotelierstva, reštauračného stravovania, v strediskách účelového stravovania a v ďalších príbuzných službách cestovného ruchu.
Všeobecná zložka vzdelávania vychádza zo skladby všeobecno-vzdelávacích predmetov učebného plánu. V jazykovej oblasti je vzdelávanie a príprava zameraná na slovnú a písomnú komunikáciu, ovládanie oznamovacieho odborného prejavu v slovenskom jazyku, na vyjadrovanie sa v bežných situáciách spoločenského a pracovného styku v cudzom jazyku. Žiaci sa tiež oboznamujú s vývojom ľudskej spoločnosti, základnými princípmi etiky, zásadami spoločenského správania a protokolu. Osvojujú si základy matematiky, chémie, informatiky, ekológie, ktoré sú nevyhnutné pre výkon povolania. V odbornom vzdelávaní je príprava zameraná na oblasť ekonomiky, hotelového a gastronomického manažmentu, marketingu, administratívy a korenšpodencie, výživy, stolovania, technológie prípravy pokrmov a pod. Predmet prax je samostatným vyučovacím predmetom alebo je súčasťou ostatných vyučovacích predmetov. Člení sa na učebnú a odbornú prax. Učebnú prax uskutočňujú žiaci pod priamym vedením učiteľa a odbornú prax pod priamym vedením prevádzkových pracovníkov – inštruktorov. V čase prázdnin a vo voľných dňoch žiaci 2., 3. a 4. ročníka povinne absolvujú ďalšie 4 týždne odbornej (prázdninovej) praxe, ktoré sú podmienkou postupu do vyššieho ročníka. Kvalitu odborného vzdelávania a jazykovej prípravy nepochybne obohacuje aj účasť na zahraničných odborných praxiach. Pre svojich úspešných študentov v oblasti odbornej a jazykovej škola sprostredkúva niekoľko mesačné odborné stáže v špičkových hotelových zariadeniach v zahraničí.
Zdravotné požiadavky na žiaka
Na prijatie do študijného odboru 6232 6 00 hotelová akadémia môžu byť prijatí uchádzači s dobrým zdravotným stavom. Uchádzači nesmú trpieť predovšetkým:
· prognosticky závažným ochorením obmedzujúcim funkcie horných končatín (porucha hrubej a jemnej motoriky),
· prognosticky závažným ochorením funkcie nosného a pohybového systému (ochorenia chrbtice, ploché nohy, vybočenie kolien, stav po kongenitálnej luxácii bedier),
· prognosticky závažným ochorením dýchacích ciest, srdcovými a cievnymi ochoreniami (varixy),
· prognosticky závažným ochorením kože horných končatín,
· prognosticky závažnými a nekompenzovanými formami epilepsie a epileptických syndrómov a kolapsových stavov vzhľadom k predpokladanej obslužnej práci,
· psychickými chorobami (alkoholizmus, toxikománia, nervové choroby,
· prognosticky závažnými ochoreniami oka, a sluchu,
· endokrinnými ochoreniami a imúnnodeficitnými stavmi,
· chronickými chorobami pečene.
Pred prijatím do odboru je potrebné vyšetrenie na bacilonosičstvo. Uchádzač musí mať platný zdravotný preukaz. Zdravotnú spôsobilosť uchádzačov posúdi a písomne potvrdí dorastový lekár, v prípade zmenenej pracovnej schopnosti aj posudková komisia sociálneho zabezpečenia.
Predpokladom pre prijatie do študijného odboru je úspešné ukončenie základnej školy a zdravotné požiadavky uchádzačov o štúdium. Pri prijímaní na štúdium škola postupuje podľa schválených a zverejnených kritérií prijímacieho konania na daný školský rok.
PROFIL ABSOLVENTA ŠTUDIJNÉHO ODBORU 6323 6 00 hotelová akadémia
Absolvent študijného odboru 6323 6 00 hotelová akadémia je kvalifikovaný stredoškolsky vzdelaný pracovník so širokým odborným profilom a všeobecným vzdelaním, schopný vykonávať odborné činnosti a riešiť problémy v rôznych formách podnikateľských subjektov hotelierstva a v spoločnom stravovaní. Je schopný samostatne podnikať v hotelových a reštauračných službách, vykonávať práce, súvisiace s riadením a organizovaním hospodárskej činnosti a prevádzky v hotelových zariadeniach reštauračného stravovania, účelového stravovania a prechodného ubytovania. Je schopný vykonávať ekonomické činnosti, spojené so získaním a spracovaním informácií v oblasti poskytovania služieb, zásobovania a odbytu, personalistiky, vedenia administratívy, účtovníctva a rozvojových programov hotelierstva, vo svojej práci uplatňuje výsledky prieskumu trhu a regionálnych špecifík. Ovláda a využíva informačno-komunikačné technológie, základy hospodárskej korešpondencie a účtovnej evidencie, dokáže zostaviť ponuku produktov a aplikovať nástroje marketingu pri realizácii podnikateľských zámerov. Pre kvalifikované vykonávanie uvedených činností využíva nevyhnutné všeobecné vzdelanie, je dostatočne adaptabilný v príbuzných odboroch činností, logicky mysliaci, schopný aplikovať získané vedomosti a zručnosti v podmienkach trhového hospodárstva, je schopný pracovať samostatne aj v tíme, sústavne sa vzdelávať štúdiom ďalšej odbornej literatúry, zaujíma sa o vývojové trendy v odbore z globálneho i regionálneho hľadiska. Absolvent vie používať racionálne metódy práce, konať cieľavedome, rozvážne a rozhodne v súlade s právnymi normami spoločnosti, zásadami vlastenectva, humanizmu a demokracie. Je pripravený na okamžitý vstup do praxe, dosiahnuté vzdelanie mu vytvára podmienky pre získanie oprávnenia v podnikateľskej činnosti a zároveň má predpoklady pokračovať v príbuzných odboroch pomaturitného štúdia a v štúdiu na vysokej škole. Uvedomuje si, že pre plnohodnotné vykonávanie povolania je nevyhnutná aj dobrá telesná zdatnosť, dobrý zdravotný stav, požadovaná kultúra jednania, spoločenského vystupovania a kultivovaného správania sa, dobré komunikačné schopnosti v materinskom jazyku a v 2 cudzích jazykoch. Absolvent tohto študijného odboru je dostatočne flexibilný, tvorivý, vie sa rýchlo adaptovať na meniace sa podmienky a situáciu na trhu práce a na zmenené sociálne podmienky.
Po trojročnom štúdiu môže získať absolvent výučný list a vysvedčenie o záverečnej skúške, po päťročnom maturitné vysvedčenie a vysvedčenie o maturitnej skúške. Môže pokračovať v štúdiu v pomaturitných formách štúdia - postsekundárne vzdelávanie na úrovni ISCED 4A alebo na vysokej škole – prvý stupeň terciálneho vzdelávania v bakalárskom konečnom štúdiu úroveň 5B a v predstupni bakalárskeho štúdia a magisterského štúdia prípadne inžinierskeho štúdia úroveň 5A.
Kompetenčný profil absolventa sme vytvorili na základe kompetencií uvedených v ŠVP a analýzy povolania v priamej spolupráci so zamestnávateľmi. Analýza povolania je súčasťou Analytickej štúdie. Týmto má absolvent študijného odboru garantované získanie aktuálnych vedomostí, zručností a kompetencií v závislosti od potrieb zamestnávateľov.
Pri nástupe žiaka na štúdium sa vyžaduje:
1. Pracovné oblečenie
Úsek technológie
· Biela blúzka /rondon/
· Nohavice biele /pepita/
· Biela čiapka alebo šatka
· nákrčník
· biela kuchárska zástera 2 ks
· utierky 2 ks
· biely plášť
· biele tričko
· protišmyková kuchárska obuv
· biele ponožky 2 páry
Úsek stolovania
· Biela košeľa (1x s dlhým rukávom, 1x s krátkym rukávom)
· Čierne nohavice, sukňa max. 10 cm nad kolená, nie bedrová
· motýlik
· Čierna vesta
· Zásterka pre servírky 2 ks
· Zdravotná obuv /nie nasúvacia/
· Ponožky /chlapci čierne, dievčatá biele/ 2 páry
· Biely plášť
· Príručník (2 kusy)
· Menovka
2. Zdravotný preukaz pre prácu s potravinami
Zakazuje sa nosenie „pírsingu“. Odborný výcvik budú žiaci vykonávať na určených pracoviskách (kmeňových, zmluvných) a Stredisku pracovného vyučovania. Odborný výcvik sa bude vykonávať aj v čase školských prázdnin, prípadne v sobotu a v nedeľu podľa potreby a záujmu žiakov.
UČEBNÝ PLÁN
Škola (názov, adresa) |
Stredná odborná škola, Ul. sv. Michala 36 Levice |
Názov ŠkVP |
HOTELOVÉ SLUŽBY |
Kód a názov ŠVP |
64 Ekonomika a organizácia, obchod a služby |
Kód a názov študijného odboru |
6323 6 hotelová akadémia |
Stupeň vzdelania |
stredné odborné vzdelanie – ISCED 3A |
Dĺžka štúdia |
5 rokov |
Forma štúdia |
denná |
Druh školy |
štátna |
Vyučovací jazyk |
slovenský jazyk |
Kategórie a názvy vyučovacích predmetov |
Počet týždenných vyučovacích hodín v ročníku |
|||||
1. |
2. |
3. |
4. |
5. |
Spolu |
|
Všeobecnovzdelávacie predmety |
21 |
18 |
16 |
14 |
14 |
83 |
slovenský jazyk a literatúra |
3 |
3 |
3 |
3 |
3 |
15 |
prvý cudzí jazyk |
4 |
4 |
5 |
5 |
5 |
23 |
druhý cudzí jazyk |
3 |
3 |
3 |
3 |
3 |
15 |
náuka o spoločnosti |
1 |
1 |
1 |
- |
- |
3 |
etická výchova/ náboženská výchova |
1 |
1 |
- |
- |
- |
2 |
dejepis |
1 |
1 |
- |
- |
- |
2 |
ekológia |
1 |
- |
- |
- |
- |
1 |
chémia |
2 |
- |
- |
- |
- |
2 |
matematika |
2 |
2 |
1 |
1 |
1 |
7 |
informatika |
1 |
1 |
1 |
- |
- |
3 |
telesná výchova |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
10 |
Odborné predmety |
12 |
15 |
17 |
19 |
19 |
82 |
administratíva a koreš. |
- |
- |
2 |
1 |
1 |
4 |
aplikovaná inf. |
- |
- |
- |
- |
2 |
2 |
ekonomika |
- |
2 |
2 |
2 |
1 |
7 |
úvod do sveta práce |
- |
- |
- |
- |
1 |
1 |
geografia cest. ruchu |
- |
- |
1 |
2 |
- |
3 |
hotel. a gastr. manž. |
- |
- |
- |
3 |
5 |
8 |
marketing |
- |
- |
- |
- |
3 |
3 |
spoločenská komunikácia |
- |
1 |
- |
- |
- |
1 |
náuka o potravinách |
2 |
- |
- |
- |
- |
2 |
náuka o výžive |
- |
2 |
- |
- |
- |
2 |
právna náuka |
- |
- |
- |
- |
2 |
2 |
technika obsluhy |
3 |
4 |
4 |
- |
- |
11 |
techn. prípravy pokrmov |
7/5 |
6/5 |
2 |
- |
- |
15 |
účtovníctvo |
- |
- |
- |
4 |
3 |
7 |
náuka o nápojoch |
- |
- |
- |
1 |
- |
1 |
medzinárodná gastronómia |
- |
- |
- |
- |
1 |
1 |
prax |
- |
- |
6 |
6 |
- |
12 |
Spolu |
33 |
33 |
33 |
33 |
33 |
165 |
Účelové kurzy |
|
|
|
|
|
|
Ochrana človeka a prírody |
|
|
|
|
|
|
Telovýchovno-výcvikový kurz j) |
|
|
|
|
|
|
Prehľad využitia týždňov
Činnosť |
1. ročník |
2. ročník |
3. ročník |
4. ročník |
5. ročník |
Vyučovanie podľa rozpisu |
33 |
33 |
33 |
33 |
30 |
Maturitná skúška |
- |
- |
- |
- |
1 týždeň |
Časová rezerva(účelové kurzy, opakovanie učiva, exkurzie, výchovno-vzdelávacie akcie ai.) |
7 |
7 |
7 |
7 |
6 |
Účasť na odborných akciách |
|
|
|
|
|
Spolu týždňov |
40 |
40 |
40 |
40 |
37 |