Základné údaje o štúdiu:

Kód a názov študijného odboru: 6323 6 00 hotelová akadémia

 

Dĺžka štúdia:

5 rokov

 

 

Forma štúdia: 

Denné štúdium pre absolventov základných škôl

 

Nevyhnutné vstupné požiadavky na štúdium:

-        Podmienky prijatia na štúdium ustanovuje vykonávací predpis o prijímacom konaní na stredné školy,

-        Zdravotná spôsobilosť uchádzača o štúdium.

Spôsob ukončenia štúdia:

 

 

Maturitná skúška

Doklad o dosiahnutom vzdelaní:

 

 

Vysvedčenie o maturitnej skúške

Maturitné vysvedčenie

Poskytnutý stupeň vzdelania:

 

 

Vyššie sekundárne - Úplné stredné odborné vzdelanie

úroveň ISCED 3A

Možnosti pracovného uplatnenia absolventa:

Manažér strednej úrovne v stravovacom a ubytovacom zariadení, súkromný podnikateľ v oblastiach  cestovného ruchu, spoločného stravovania, hotelierstva, prevádzkar v hotelových zariadeniach reštauračného stravovania, účelového stravovania, prechodného ubytovania, ekonomický, marketingový pracovník, riadiaci zamestnanec v uzavretých formách spoločného stravovania, manažér podporných služieb v hotelovom zariadení a v ďalších príbuzných službách cestovného ruchu
 

Nadväzná odborná príprava (ďalšie vzdelávanie):

Pomaturitné formy štúdia na úrovni ISCED 4A

Vysokoškolské štúdium  na úrovni ISCED 5B v bakalárskom konečnom štúdiu alebo na úrovni 5A predstupeň bakalárske štúdium a magisterské príp. inžinierske štúdium
 

Príprava v školskom vzdelávacom programe Hotelové služby v študijnom odbore 6323 6 00 hotelová akadémia zahŕňa teoretické vyučovanie a praktickú prípravu. Teoretické vyučovanie je  organizované v priestoroch školy,  praktické príprava je organizovaná formou praktických cvičení v škole, odbornou praxou v stredisku praktického vyučovania a priamo na pracoviskách zamestnávateľov. Študijný odbor 6323 6 00 hotelová akadémia pripravuje absolventov so všeobecno-vzdelávacím základom, s odbornými teoretickými vedomosťami a praktickými zručnosťami a návykmi, potrebnými pre kvalifikovaný výkon činností v oblasti hotelierstva, reštauračného stravovania, v strediskách účelového stravovania a v ďalších príbuzných službách cestovného ruchu.

Všeobecná zložka vzdelávania vychádza zo skladby všeobecno-vzdelávacích predmetov učebného plánu. V jazykovej oblasti je vzdelávanie a príprava zameraná na slovnú a písomnú komunikáciu, ovládanie oznamovacieho odborného prejavu v slovenskom jazyku, na vyjadrovanie sa v bežných situáciách spoločenského a pracovného styku v cudzom jazyku. Žiaci sa tiež oboznamujú s vývojom ľudskej spoločnosti, základnými princípmi etiky, zásadami spoločenského správania a protokolu. Osvojujú si základy matematiky, chémie,  informatiky, ekológie, ktoré sú nevyhnutné pre výkon povolania. V odbornom vzdelávaní je príprava zameraná na oblasť ekonomiky, hotelového a gastronomického manažmentu, marketingu, administratívy a korenšpodencie, výživy, stolovania, technológie prípravy pokrmov a pod. Predmet prax je samostatným vyučovacím predmetom alebo je súčasťou ostatných vyučovacích predmetov. Člení sa na učebnú a odbornú prax. Učebnú prax uskutočňujú žiaci pod priamym vedením učiteľa a odbornú prax pod priamym vedením prevádzkových pracovníkov – inštruktorov. V čase prázdnin a vo voľných dňoch žiaci 2., 3. a 4. ročníka povinne absolvujú ďalšie 4 týždne odbornej (prázdninovej) praxe, ktoré sú podmienkou postupu do vyššieho ročníka. Kvalitu odborného vzdelávania a jazykovej prípravy nepochybne obohacuje aj účasť na  zahraničných odborných praxiach. Pre svojich úspešných študentov v oblasti odbornej a jazykovej škola sprostredkúva niekoľko mesačné odborné stáže v špičkových hotelových zariadeniach v zahraničí.

 

Zdravotné požiadavky na žiaka

Na prijatie do študijného odboru 6232 6 00 hotelová akadémia môžu byť prijatí uchádzači s dobrým zdravotným stavom. Uchádzači nesmú trpieť predovšetkým:

·               prognosticky závažným ochorením obmedzujúcim funkcie horných končatín (porucha hrubej a jemnej motoriky),

·               prognosticky závažným ochorením funkcie nosného a pohybového systému (ochorenia chrbtice, ploché nohy, vybočenie kolien, stav po kongenitálnej luxácii bedier),

·               prognosticky závažným ochorením dýchacích ciest, srdcovými a cievnymi ochoreniami (varixy),

·               prognosticky závažným ochorením kože horných končatín,

·               prognosticky závažnými a nekompenzovanými formami epilepsie a epileptických syndrómov a kolapsových stavov vzhľadom k predpokladanej obslužnej práci,

·               psychickými chorobami (alkoholizmus, toxikománia, nervové choroby,

·               prognosticky závažnými ochoreniami oka, a sluchu,

·               endokrinnými ochoreniami a imúnnodeficitnými stavmi,

·               chronickými chorobami pečene.

Pred prijatím do odboru je potrebné vyšetrenie na bacilonosičstvo. Uchádzač musí mať platný zdravotný preukaz. Zdravotnú spôsobilosť uchádzačov posúdi a písomne potvrdí dorastový lekár, v prípade zmenenej pracovnej schopnosti aj posudková komisia sociálneho zabezpečenia.

Predpokladom pre prijatie do študijného odboru je úspešné ukončenie základnej školy a zdravotné požiadavky uchádzačov o štúdium. Pri prijímaní na štúdium škola postupuje podľa schválených a zverejnených kritérií prijímacieho konania na daný školský rok.

 

PROFIL ABSOLVENTA ŠTUDIJNÉHO ODBORU 6323 6 00 hotelová akadémia

Absolvent študijného odboru 6323 6 00 hotelová akadémia je kvalifikovaný stredoškolsky vzdelaný pracovník so širokým odborným profilom a všeobecným vzdelaním, schopný vykonávať odborné činnosti a riešiť problémy v rôznych formách podnikateľských subjektov hotelierstva a v spoločnom stravovaní. Je schopný samostatne podnikať v hotelových a reštauračných službách, vykonávať práce, súvisiace s riadením a organizovaním hospodárskej činnosti a prevádzky v hotelových zariadeniach reštauračného stravovania, účelového stravovania a prechodného ubytovania. Je schopný vykonávať ekonomické činnosti, spojené so získaním a spracovaním informácií v oblasti poskytovania služieb, zásobovania a odbytu, personalistiky, vedenia administratívy, účtovníctva a rozvojových programov hotelierstva, vo svojej práci uplatňuje výsledky prieskumu trhu a regionálnych špecifík. Ovláda a využíva informačno-komunikačné technológie, základy hospodárskej korešpondencie a účtovnej evidencie, dokáže zostaviť ponuku produktov a aplikovať nástroje marketingu pri realizácii podnikateľských zámerov. Pre kvalifikované vykonávanie uvedených činností využíva nevyhnutné všeobecné vzdelanie, je dostatočne adaptabilný v príbuzných odboroch činností, logicky mysliaci, schopný aplikovať získané vedomosti a zručnosti v podmienkach trhového hospodárstva, je schopný pracovať samostatne aj v tíme, sústavne sa vzdelávať štúdiom ďalšej odbornej literatúry, zaujíma sa o vývojové trendy v odbore z globálneho i regionálneho hľadiska. Absolvent vie používať racionálne metódy práce, konať cieľavedome, rozvážne a rozhodne v súlade s právnymi normami spoločnosti, zásadami vlastenectva, humanizmu a demokracie. Je pripravený na okamžitý vstup do praxe, dosiahnuté vzdelanie mu vytvára podmienky pre získanie oprávnenia v podnikateľskej činnosti a zároveň má predpoklady pokračovať v príbuzných odboroch pomaturitného štúdia a v štúdiu na vysokej škole. Uvedomuje si, že pre plnohodnotné vykonávanie povolania je nevyhnutná aj dobrá telesná zdatnosť, dobrý zdravotný stav, požadovaná kultúra jednania, spoločenského vystupovania a kultivovaného správania sa, dobré komunikačné schopnosti v materinskom jazyku a v 2 cudzích jazykoch. Absolvent tohto študijného odboru je dostatočne flexibilný, tvorivý, vie sa rýchlo adaptovať na meniace sa podmienky a situáciu na trhu práce a na zmenené sociálne podmienky.

Po trojročnom štúdiu môže získať absolvent výučný list a vysvedčenie o záverečnej skúške, po päťročnom  maturitné vysvedčenie a vysvedčenie o maturitnej skúške. Môže pokračovať v štúdiu v pomaturitných formách štúdia  - postsekundárne vzdelávanie na úrovni ISCED 4A alebo na vysokej škole – prvý stupeň terciálneho vzdelávania v bakalárskom konečnom štúdiu úroveň 5B a v predstupni bakalárskeho štúdia a magisterského štúdia prípadne inžinierskeho štúdia úroveň 5A.

Kompetenčný profil absolventa sme vytvorili na základe kompetencií uvedených v ŠVP a analýzy povolania v priamej spolupráci so zamestnávateľmi. Analýza povolania je súčasťou Analytickej štúdie. Týmto má absolvent študijného odboru garantované získanie aktuálnych vedomostí, zručností a kompetencií v závislosti od potrieb zamestnávateľov.

 

Pri nástupe žiaka na štúdium sa vyžaduje:

1.             Pracovné oblečenie

Úsek technológie

·         Biela blúzka /rondon/

·         Nohavice biele /pepita/

·         Biela čiapka alebo šatka

·         nákrčník

·         biela kuchárska zástera 2 ks

·         utierky                            2 ks   

·         biely plášť

·         biele tričko

·         protišmyková kuchárska obuv

·         biele ponožky                            2 páry          

Úsek stolovania

·         Biela košeľa (1x s dlhým rukávom, 1x s krátkym rukávom)

·         Čierne nohavice, sukňa max. 10 cm nad kolená, nie bedrová

·         motýlik

·         Čierna vesta

·         Zásterka pre servírky     2 ks

·         Zdravotná obuv /nie nasúvacia/

·         Ponožky /chlapci čierne, dievčatá biele/  2 páry

·         Biely plášť

·         Príručník (2 kusy)

·         Menovka

2.             Zdravotný preukaz pre prácu s potravinami

Zakazuje sa nosenie „pírsingu“. Odborný výcvik budú žiaci vykonávať na určených pracoviskách (kmeňových, zmluvných) a Stredisku pracovného vyučovania. Odborný výcvik sa bude vykonávať aj v čase školských prázdnin, prípadne v sobotu a v nedeľu podľa potreby a záujmu žiakov.

 

UČEBNÝ PLÁN

Škola (názov, adresa)

Stredná odborná škola, Ul. sv. Michala 36 Levice

Názov ŠkVP

HOTELOVÉ SLUŽBY

Kód a názov  ŠVP

64 Ekonomika a organizácia, obchod a služby

Kód a názov študijného odboru

6323 6 hotelová akadémia

Stupeň vzdelania

stredné odborné vzdelanie – ISCED 3A

Dĺžka štúdia

5 rokov

Forma štúdia

denná

Druh školy

štátna

Vyučovací jazyk

slovenský jazyk

 

Kategórie a názvy vyučovacích predmetov

Počet týždenných vyučovacích hodín v ročníku

1.

2.

3.

4.

5.

Spolu

Všeobecnovzdelávacie predmety

21

18

16

14

14

83

slovenský jazyk a literatúra

3

3

3

3

3

15

prvý cudzí jazyk

4

4

5

5

5

23

druhý cudzí jazyk

3

3

3

3

3

15

náuka o spoločnosti

1

1

1

-

-

3

etická výchova/ náboženská výchova

1

1

-

-

-

2

dejepis

1

1

-

-

-

2

ekológia

1

-

-

-

-

1

chémia

2

-

-

-

-

2

matematika

2

2

1

1

1

7

informatika

1

1

1

-

-

3

telesná výchova

2

2

2

2

2

10

Odborné predmety

12

15

17

19

19

82

administratíva a koreš.

-

-

2

1

1

4

aplikovaná inf.

-

-

-

-

2

2

ekonomika

-

2

2

2

1

7

úvod do sveta práce

-

-

-

-

1

1

geografia cest. ruchu

-

-

1

2

-

3

hotel. a gastr. manž.

-

-

-

3

5

8

marketing

-

-

-

-

3

3

spoločenská komunikácia

-

1

-

-

-

1

náuka o potravinách

2

-

-

-

-

2

náuka o výžive

-

2

-

-

-

2

právna náuka

-

-

-

-

2

2

technika obsluhy

3

4

4

-

-

11

techn. prípravy pokrmov

7/5

6/5

2

-

-

15

účtovníctvo

-

-

-

4

3

7

náuka o nápojoch

-

-

-

1

-

1

medzinárodná gastronómia

-

-

-

-

1

1

prax

-

-

6

6

-

12

Spolu

33

33

33

33

33

165

Účelové kurzy

 

 

 

 

 

 

Ochrana človeka a prírody

 

 

 

 

 

 

Telovýchovno-výcvikový kurz j)

 

 

 

 

 

 

 

Prehľad využitia týždňov

Činnosť

1. ročník

2. ročník

3. ročník

4. ročník

5. ročník

Vyučovanie podľa rozpisu

33

33

33

33

30

Maturitná skúška

-

-

-

-

1 týždeň

Časová rezerva(účelové kurzy, opakovanie učiva, exkurzie, výchovno-vzdelávacie akcie ai.)

7

7

7

7

6

Účasť na odborných akciách

 

 

 

 

 

Spolu týždňov

40

40

40

40

37