Základné údaje o štúdiu:
Kód a názov študijného odboru: 6421 4 00 spoločné stravovanie
Dĺžka štúdia: |
2 roky
|
Forma štúdia:
|
denná
|
Nevyhnutné vstupné požiadavky na štúdium: |
- úspešné ukončenie SOU - zdravotná spôsobilosť uchádzača |
Spôsob ukončenia štúdia:
|
|
Doklad o dosiahnutom vzdelaní:
|
vysvedčenie o maturitnej skúške maturitné vysvedčenie |
Poskytnutý stupeň vzdelania¹):
|
Úplné stredné odborné vzdelanie ISCED 3A |
Možnosti pracovného uplatnenia absolventa: |
v pracovných pozíciách ako prevádzkar, šéfkuchár, šéfcukrár, hlavný čašník, majster odbornej výchovy, riadenie prevádzok spoločného stravovania a cestovného ruchu, súkromný podnikateľ v oblasti cestovného ruchu a spoločného stravovania |
Nadväzná odborná príprava (ďalšie vzdelávanie): |
Príprava v školskom vzdelávacom programe Gastronomické a ubytovacie služby v študijnom odbore 6421 4 00 spoločné stravovanie prehlbuje a rozširuje odborné vedomosti a zručnosti získané v trojročnom učebnom odbore, ktoré súvisia s riadením a racionalizáciou zariadení spoločného stravovania. Poskytuje odborné vedomosti o organizácii a prevádzke spoločného stravovania, zabezpečovaní technického vybavenia, údržby prevádzky a pripravuje na samostatnú podnikateľskú činnosť. Umožňuje absolventovi zvládnuť náročné úlohy zvyšovania úrovne a kvality poskytovaných služieb a konkurencieschopnosti podnikania. Teoretické vyučovanie prebieha v priestoroch školy. V každom ročníku žiaci absolvujú odbornú prax v trvaní desať dní, ktorá je organizovaná priamo na pracoviskách zamestnávateľov. Nadstavbové štúdium je koncipované homogénne ako odbor profesijnej prípravy so všeobecným prehľadom o celej oblasti stravovacích služieb a cestovného ruchu a so základnými predpokladmi pre výkon obchodno-podnikateľských aktivít.
Všeobecná zložka vzdelávania vychádza zo skladby všeobecno-vzdelávacích predmetov učebného plánu. Dvojročný študijný odbor je vytvorený tak, aby dopĺňal a prehlboval poznatky absolventov trojročných učebných odborov a pripravil ich na podnikateľskú dráhu, alebo na ďalšie pomaturitné alebo vysokoškolské štúdium. V jazykovej oblasti je vzdelávanie a príprava zameraná na slovnú a písomnú komunikáciu, ovládanie oznamovacieho odborného prejavu v slovenskom jazyku, na vyjadrovanie sa v bežných situáciách spoločenského a pracovného styku v dvoch cudzích jazykoch. Žiaci si rozširujú vedomosti z matematiky, chémie a informatiky, ktoré sú nevyhnutné pre výkon povolania. Odborné vzdelávanie je rozdelené na dve vzdelávacie oblasti: teoretickú a praktickú. Vzdelávacia oblasť teoretické vzdelávanie vedie žiakov k získaniu základných poznatkov z makroekonómie a mikroekonómie, k porozumeniu vzťahov v trhovej ekonomike, podnikových činností, účtovníctva a pracovnoprávnych vzťahov. Poskytuje žiakom potrebné vedomosti zo základov podnikania, marketingu a manažmentu. Teoretická odborná príprava je ďalej zameraná na prehĺbenie a rozšírenie odborných a praktických vedomostí a zručností, potrebných pre výkon práce v stravovacích službách.
Vo vzdelávacej oblasti praktická príprava si žiaci v rámci odbornej praxe osvojujú zručnosti a pracovné návyky potrebné pre výkon pracovných činností v stravovacích službách. Príprava je zameraná na získanie a overenie odborných zručností a aplikáciu teoretických vedomostí v praxi. Žiaci sú na jednotlivých pracoviskách poverovaní samostatnými úlohami, ktoré rozširujú ich teoretické a praktické zručnosti. Sú pripravovaní samostatne manipulovať so surovinami a materiálom potrebným na vytvorenie finálneho produktu a služieb, vykonávať výpočty a kalkuláciu surovín a materiálov. Vedia prakticky uplatniť základné spôsoby skúšok akosti surovín, materiálov a tovaru. Tematické okruhy sú zvolené tak, aby umožnili žiakom prakticky používať zásady správnej výrobnej a prevádzkovej praxe, zásady bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci.
Predpokladom pre prijatie do študijného odboru 6421 4 00 spoločné stravovanie je úspešné ukončenie učebného odboru 6445 2 00 kuchár, 6444 2 00 čašník, servírka, 6489 2 00 hostinský alebo 2964 2 00 cukrár a zdravotné požiadavky uchádzačov o štúdium. Pri prijímaní na štúdium škola postupuje podľa schválených a zverejnených kritérií prijímacieho konania na daný školský rok.
Zdravotné požiadavky na žiaka
Na prijatie do
študijného odboru 6421 4 00 spoločné stravovanie môžu byť prijatí uchádzači
s dobrým zdravotným stavom. Uchádzači nesmú trpieť predovšetkým na:
·
poruchy funkcie
pohybového systému
·
závažné
endokrinné ochorenia
·
poruchy videnia
·
duševné poruchy
·
závažné
psychosomatické ochorenia
·
závažné nervové
ochorenia
·
epilepsiu a iné
záchvatové ochorenie
Pred prijatím do odboru je potrebné vyšetrenie na bacilonosičstvo. Uchádzač musí mať platný zdravotný preukaz. Zdravotnú spôsobilosť uchádzačov posúdi a písomne potvrdí dorastový lekár, prípadne odborný detský lekár, v prípade zmenenej pracovnej schopnosti aj posudková komisia sociálneho zabezpečenia.
PROFIL ABSOLVENTA ŠTUDIJNÉHO ODBORU 6421 4 00 spoločné stravovanie
Cieľom školského vzdelávacieho programu Gastronomické a ubytovacie služby je pripraviť absolventov, ktorí budú schopní uplatniť sa vo svojom povolaní so všeobecnovzdelávacím základom a odbornými teoretickými a praktickými zručnosťami aplikovateľnými v praxi s prirodzenou profesionálnou hrdosťou. Absolvent dvojročného nadstavbového štúdia študijného odboru 6421 4 00 spoločné stravovanie po ukončení štúdia úspešne vykonanou maturitnou skúškou získava kvalifikáciu na úrovni úplného stredného odborného vzdelania. Po úspešnom vykonaní maturitnej skúšky je absolvent pripravený vykonávať náročné pracovné činnosti v oblasti riadenia prevádzok spoločného stravovania a cestovného ruchu, po získaní predpísanej dĺžky odbornej praxe, v súlade s platnou klasifikáciou zamestnaní – prevádzkar, šéfkuchár, šéfcukrár, hlavný čašník, majster odbornej výchovy, súkromný podnikateľ v oblasti cestovného ruchu a spoločného stravovania a ostatné povolania a činnosti súvisiace so spoločným stravovaním a cestovným ruchom, ktoré si vyžaduje úplné stredné odborné vzdelanie. Absolventi získajú schopnosť komunikovať v dvoch cudzích jazykoch – anglickom a nemeckom, riešiť problémové úlohy a pracovať v skupine. Aktívne sa zapájať do spoločnosti a svoje vedomosti a zručnosti priebežne aktualizovať. Budú schopní prijímať zodpovednosť za vlastnú prácu a za prácu ostatných. Po absolvovaní vzdelávacieho programu získajú zručnosti pri práci s osobným počítačom a internetom. Naučia sa efektívne využívať informačné a komunikačné technológie pre svoj osobný rast a výkonnosť v práci. Po ukončení štúdia získava absolvent maturitné vysvedčenie a vysvedčenie o maturitnej skúške. Môže sa uchádzať o štúdium na vysokých školách a o pomaturitné štúdium za rovnakých podmienok ako absolventi ostatných stredných škôl poskytujúcich úplné stredné vzdelanie, pokračovať rámci denného alebo diaľkového štúdia.
Odborné vzdelávanie v skupine je dôležitou súčasťou stredoškolského odborného vzdelávania. Jeho charakteristickou črtou je široko koncipovaná odborná orientácia. Vzdelávací smer pripravuje absolventov pre uplatnenie sa v službách.
Pri nástupe žiaka na štúdium sa vyžaduje:
1. Pracovné oblečenie
a) úsek technológie
dievčatá:
- biela šatka na hlavu
- biela šatka na krk - nákrčník
- biela kuchárska košeľa /tričko/ – dlhý rukáv
- biela blúza – rondón
- biele nohavice
- biele ponožky
- biela zástera
- biele kuchárske topánky (celé, protišmykové)
- plátenné vreckovky
- utierka
chlapci :
- kuchárska čiapka – biela
- biela šatka na krk – nákrčník
- biela kuchárska košeľa /tričko/– dlhý rukáv
- biela blúza - rondón
- biele nohavice
- biele ponožky
- biela zástera
- biele kuchárske topánky (celé, protišmykové)
- plátenné vreckovky
- utierka
b) úsek stolovania:
dievčatá:
- biela blúzka
- čierna sukňa
- biela zásterka
- zdravotné topánky (biele sandále) nie nasúvacie
- príručník 2 kusy
- plátenné vreckovky
- menovka
chlapci :
- biela košeľa
- čierne nohavice
- čierna vesta
- topánky čierne – polovičné
- čierne ponožky
- príručník 2 kusy
- motýlik
- plátenné vreckovky
- menovka
Pracovné nástroje a pomôcky pre 1. a 2. ročník:
-
technológia: tranžírovací nôž, degustačná lyžica
- stolovanie: univerzálny otvárač, zápalky, poznámkový blok, pero,
čistiace, kozmetické a toaletné potreby, šija cie potreby
2. Zdravotný preukaz pre prácu s potravinami
Zakazuje sa nosenie nalakovaných, umelých a dlhých nechtov. Odbornú prax budú žiaci vykonávať na v odbornej učebni, na prevádzke praktického vyučovania a priamo na pracoviskách u zamestnávateľov.
UČEBNÝ PLÁN
Škola (názov, adresa) |
Stredná odborná škola, Ul. sv. Michala 36 Levice |
Názov ŠkVP |
GASTRONOMICKÉ A UBYTOVACIE SLUŽBY |
Kód a názov ŠVP |
64 Ekonomika a organizácia, obchod a služby |
Kód a názov študijného odboru |
6421 4 00 spoločné stravovanie |
Stupeň vzdelania |
úplné stredné odborné vzdelanie – ISCED 3A |
Dĺžka štúdia |
2 roky |
Forma štúdia |
denná |
Druh školy |
štátna |
Vyučovací jazyk |
slovenský jazyk |
Kategórie a názvy vyučovacích predmetov |
Počet týždenných vyučovacích hodín v ročníku |
||
1. |
2. |
Spolu |
|
Všeobecnovzdelávacie predmety |
16 |
15 |
31 |
slovenský jazyk a literatúra |
3 |
3 |
6 |
prvý cudzí jazyk |
3 |
3 |
6 |
druhý cudzí jazyk |
3 |
3 |
6 |
dejepis |
1 |
1 |
2 |
chémia |
1 |
1D |
2 |
ekológia |
1 D |
- |
1 |
matematika |
2 |
2 |
4 |
informatika |
1 |
1 |
2 |
telesná výchova |
1 |
1 |
2 |
Odborné predmety |
17 |
18 |
35 |
ekonomika |
2 |
1 |
3 |
svet práce |
- |
1 |
1 |
účtovníctvo a štatistika |
2 |
2 |
4 |
cestovný ruch |
- |
2 D |
2 |
technika prevádzky |
2 D |
2 D |
4 |
manažment v spol. stravovaní |
2 D |
2 D |
4 |
spoločenská komunikácia |
1 |
1 |
2 |
právna náuka |
1 |
- |
1 |
marketing |
1 D |
- |
1 |
hospodárska korešpondencia |
2 D |
- |
2 |
náuka o nápojoch |
- |
1 |
1 |
hotelové služby |
- |
2D |
2 |
odborná prax |
4 |
4 |
8 |
Spolu |
33 |
33 |
66 |
Maturitná skúška |
- |
1 týždeň |
1 týždeň |
Prehľad využitia týždňov
Činnosť |
1. ročník |
2. ročník |
Spolu |
Vyučovanie podľa rozpisu |
33 |
30 |
63 |
Maturitná skúška |
- |
1 |
1 |
Časová rezerva(účelové kurzy, opakovanie učiva, exkurzie, výchovno-vzdelávacie akcie ai.) |
7 |
7 |
14 |
Účasť na odborných akciách |
- |
- |
- |
Spolu týždňov |
40 |
38 |
78 |