Základné údaje o štúdiu:

Kód a názov študijného odboru: 6421 4 00 spoločné stravovanie

 

Dĺžka štúdia:

2 roky

 

Forma štúdia:

 

denná

 

Nevyhnutné vstupné požiadavky na štúdium:

-        úspešné ukončenie SOU

-       zdravotná spôsobilosť uchádzača

Spôsob ukončenia štúdia:

 

maturitná skúška

Doklad o dosiahnutom vzdelaní:

 

 

vysvedčenie o maturitnej skúške

maturitné vysvedčenie

Poskytnutý stupeň vzdelania¹):

 

 

Úplné stredné odborné vzdelanie

ISCED 3A

Možnosti pracovného uplatnenia absolventa:

v pracovných pozíciách ako prevádzkar, šéfkuchár, šéfcukrár, hlavný čašník, majster odbornej výchovy, riadenie prevádzok spoločného stravovania a cestovného ruchu, súkromný podnikateľ v oblasti cestovného ruchu a spoločného stravovania

Nadväzná odborná príprava (ďalšie vzdelávanie):

Absolventi študijného odboru, ktorí úspešne vykonali maturitnú skúšku, sa môžu uchádzať o štúdium na vysokých školách a o pomaturitné štúdium za rovnakých podmienok, ako absolventi ostatných stredných škôl, poskytujúcich úplné stredné vzdelanie

 

Príprava v školskom vzdelávacom programe Gastronomické a ubytovacie služby v študijnom odbore 6421 4 00 spoločné stravovanie prehlbuje a rozširuje odborné vedomosti a zručnosti získané v trojročnom učebnom odbore, ktoré súvisia s riadením a racionalizáciou zariadení spoločného stravovania. Poskytuje odborné vedomosti o organizácii a prevádzke spoločného stravovania, zabezpečovaní technického vybavenia, údržby prevádzky a pripravuje na samostatnú podnikateľskú činnosť. Umožňuje absolventovi zvládnuť náročné úlohy zvyšovania úrovne a kvality poskytovaných služieb a konkurencieschopnosti podnikania. Teoretické vyučovanie prebieha v priestoroch školy. V každom ročníku žiaci absolvujú odbornú prax v trvaní desať dní, ktorá je organizovaná priamo na pracoviskách zamestnávateľov. Nadstavbové štúdium  je koncipované homogénne ako odbor profesijnej prípravy so všeobecným prehľadom o celej oblasti stravovacích služieb a cestovného ruchu a so základnými predpokladmi pre výkon obchodno-podnikateľských aktivít.

 

Všeobecná zložka vzdelávania vychádza zo skladby všeobecno-vzdelávacích predmetov učebného plánu. Dvojročný študijný odbor je vytvorený tak, aby dopĺňal a prehlboval poznatky absolventov trojročných učebných odborov a pripravil ich na podnikateľskú dráhu, alebo na ďalšie pomaturitné alebo vysokoškolské štúdium. V jazykovej oblasti je vzdelávanie a príprava zameraná na slovnú a písomnú komunikáciu, ovládanie oznamovacieho odborného prejavu v slovenskom jazyku, na vyjadrovanie sa v bežných situáciách spoločenského a pracovného styku v dvoch cudzích jazykoch. Žiaci si rozširujú vedomosti z matematiky, chémie a informatiky, ktoré sú nevyhnutné pre výkon povolania. Odborné vzdelávanie je rozdelené na dve vzdelávacie oblasti: teoretickú a praktickú. Vzdelávacia oblasť teoretické vzdelávanie vedie žiakov k získaniu základných poznatkov z makroekonómie a mikroekonómie, k porozumeniu vzťahov v trhovej ekonomike, podnikových činností, účtovníctva a pracovnoprávnych vzťahov. Poskytuje žiakom potrebné vedomosti zo základov  podnikania, marketingu a manažmentu. Teoretická odborná príprava je ďalej zameraná na prehĺbenie a rozšírenie odborných a praktických vedomostí a zručností, potrebných pre výkon práce v stravovacích službách.

Vo vzdelávacej oblasti praktická príprava si žiaci v rámci odbornej praxe osvojujú zručnosti a pracovné návyky potrebné pre výkon pracovných činností v stravovacích službách. Príprava je zameraná na získanie a  overenie odborných zručností a aplikáciu teoretických vedomostí v praxi. Žiaci sú  na jednotlivých pracoviskách poverovaní samostatnými úlohami, ktoré rozširujú ich teoretické a praktické zručnosti. Sú pripravovaní samostatne manipulovať so surovinami a materiálom potrebným na vytvorenie finálneho produktu a služieb, vykonávať výpočty a kalkuláciu surovín a materiálov. Vedia prakticky uplatniť základné spôsoby skúšok akosti surovín, materiálov a tovaru. Tematické okruhy sú zvolené tak, aby umožnili žiakom prakticky používať zásady správnej výrobnej a prevádzkovej praxe, zásady bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci.

Predpokladom pre prijatie do študijného odboru 6421 4 00 spoločné stravovanie je úspešné ukončenie učebného odboru 6445 2 00 kuchár, 6444 2 00 čašník, servírka, 6489 2 00 hostinský alebo 2964 2 00 cukrár a zdravotné požiadavky uchádzačov o štúdium. Pri prijímaní na štúdium  škola postupuje podľa schválených a zverejnených kritérií prijímacieho konania na daný školský rok.

 

Zdravotné požiadavky na žiaka

Na prijatie do študijného odboru 6421 4 00 spoločné stravovanie môžu byť prijatí uchádzači s dobrým zdravotným stavom. Uchádzači nesmú trpieť predovšetkým na:
·        
poruchy funkcie pohybového systému
·         závažné endokrinné ochorenia
·        
poruchy videnia
·        
duševné poruchy
·        
závažné psychosomatické ochorenia
·        
závažné nervové ochorenia
·        
epilepsiu a iné záchvatové ochorenie

Pred prijatím do odboru je potrebné vyšetrenie na bacilonosičstvo. Uchádzač musí mať platný zdravotný preukaz. Zdravotnú spôsobilosť uchádzačov posúdi a písomne potvrdí dorastový lekár, prípadne odborný detský lekár, v prípade zmenenej pracovnej schopnosti aj posudková komisia sociálneho zabezpečenia.  

 

PROFIL ABSOLVENTA ŠTUDIJNÉHO ODBORU 6421 4 00 spoločné stravovanie

 

Cieľom školského vzdelávacieho programu Gastronomické a ubytovacie služby je pripraviť absolventov, ktorí budú schopní uplatniť sa vo svojom povolaní so všeobecnovzdelávacím základom a odbornými teoretickými a praktickými zručnosťami aplikovateľnými v praxi s prirodzenou profesionálnou hrdosťou. Absolvent dvojročného nadstavbového štúdia študijného odboru 6421 4 00 spoločné stravovanie po ukončení štúdia úspešne vykonanou maturitnou skúškou získava kvalifikáciu na úrovni úplného stredného odborného vzdelania. Po úspešnom vykonaní maturitnej skúšky je absolvent pripravený vykonávať náročné pracovné činnosti v oblasti riadenia prevádzok spoločného stravovania a cestovného ruchu, po získaní predpísanej dĺžky odbornej praxe, v súlade s platnou klasifikáciou zamestnaní – prevádzkar, šéfkuchár, šéfcukrár, hlavný čašník, majster odbornej výchovy, súkromný podnikateľ v oblasti cestovného ruchu a spoločného stravovania a ostatné povolania a činnosti súvisiace so spoločným stravovaním a cestovným ruchom, ktoré si vyžaduje úplné stredné odborné vzdelanie.  Absolventi získajú schopnosť komunikovať v dvoch cudzích jazykoch – anglickom a nemeckom, riešiť problémové úlohy a pracovať v skupine. Aktívne sa zapájať do spoločnosti a svoje vedomosti  a zručnosti priebežne aktualizovať. Budú schopní prijímať zodpovednosť za vlastnú prácu a za prácu ostatných. Po absolvovaní vzdelávacieho programu získajú zručnosti pri práci s osobným počítačom a internetom. Naučia sa efektívne využívať informačné a komunikačné technológie pre svoj osobný rast a výkonnosť v práci. Po ukončení štúdia získava absolvent maturitné vysvedčenie a vysvedčenie o maturitnej skúške. Môže sa uchádzať o štúdium na vysokých školách a o pomaturitné štúdium za rovnakých podmienok ako absolventi ostatných stredných škôl poskytujúcich úplné stredné vzdelanie, pokračovať rámci denného alebo diaľkového štúdia.

Odborné vzdelávanie v skupine je dôležitou súčasťou stredoškolského odborného vzdelávania. Jeho charakteristickou črtou je široko koncipovaná odborná orientácia. Vzdelávací smer pripravuje absolventov pre uplatnenie sa v službách.

Pri nástupe žiaka na štúdium sa vyžaduje:

1.             Pracovné oblečenie

a) úsek technológie

dievčatá:

           - biela šatka na hlavu
- biela šatka na krk - nákrčník
 
- biela kuchárska košeľa /tričko/ – dlhý rukáv
- biela blúza – rondón
 - biele nohavice
 
- biele ponožky
 
- biela zástera
- biele kuchárske topánky (celé, protišmykové)
-
plátenné vreckovky
 
- utierka

chlapci :

           - kuchárska čiapka – biela
- biela šatka na krk – nákrčník

           - biela kuchárska košeľa /tričko/– dlhý rukáv

           - biela blúza - rondón

           - biele nohavice

           - biele ponožky

           - biela zástera

           - biele kuchárske topánky (celé, protišmykové)

- plátenné vreckovky

           - utierka

 b) úsek stolovania:

            dievčatá:

           - biela blúzka
- čierna sukňa
- biela zásterka
- zdravotné topánky (biele sandále) nie nasúvacie
- príručník 2 kusy
- plátenné vreckovky
- menovka

chlapci  :

           - biela košeľa
- čierne nohavice
- čierna vesta
- topánky čierne – polovičné

- čierne ponožky
- príručník 2 kusy
- motýlik
- plátenné vreckovky
- menovka 

Pracovné nástroje a pomôcky pre 1. a 2. ročník:

- technológia: tranžírovací nôž, degustačná lyžica
- stolovanie:   univerzálny otvárač, zápalky, poznámkový blok, pero, čistiace, kozmetické a toaletné potreby, šija cie potreby

2.             Zdravotný preukaz pre prácu s potravinami

Zakazuje sa nosenie nalakovaných, umelých a dlhých nechtov. Odbornú prax budú žiaci vykonávať na v odbornej učebni, na prevádzke praktického vyučovania a priamo na pracoviskách u zamestnávateľov.

 

 

UČEBNÝ PLÁN

Škola (názov, adresa)

Stredná odborná škola, Ul. sv. Michala 36 Levice

Názov ŠkVP

GASTRONOMICKÉ A UBYTOVACIE SLUŽBY

Kód a názov  ŠVP

64 Ekonomika a organizácia, obchod a služby

Kód a názov študijného odboru

6421 4  00 spoločné stravovanie

Stupeň vzdelania

úplné stredné odborné vzdelanie – ISCED 3A

Dĺžka štúdia

2 roky

Forma štúdia

denná

Druh školy

štátna

Vyučovací jazyk

slovenský jazyk

 

 

Kategórie a názvy vyučovacích predmetov

Počet týždenných vyučovacích hodín v ročníku

1.

2.

Spolu

Všeobecnovzdelávacie predmety

16

15

31

slovenský jazyk a literatúra

3

3

6

prvý cudzí jazyk

3

3

6

druhý cudzí jazyk

3

3

6

dejepis

1

1

2

chémia

1

1D

2

ekológia

1 D

-

1

matematika

2

2

4

informatika

1

1

2

telesná výchova

1

1

2

Odborné predmety

17

18

35

ekonomika

2

1

3

svet práce

-

1

1

účtovníctvo a štatistika

2

2

4

cestovný ruch

-

2 D

2

technika prevádzky

2 D

2 D

4

manažment v spol. stravovaní

2 D

2 D

4

spoločenská komunikácia

1

1

2

právna náuka

1

-

1

marketing

1 D

-

1

hospodárska korešpondencia

2 D

-

2

náuka o nápojoch

-

1

1

hotelové služby

-

2D

2

odborná prax

4

4

8

Spolu

33

33

66

Maturitná skúška

-

1 týždeň

1 týždeň

 

Prehľad využitia týždňov

Činnosť

1. ročník

2. ročník

Spolu

Vyučovanie podľa rozpisu

33

30

63

Maturitná  skúška

-

1

1

Časová rezerva(účelové kurzy, opakovanie učiva, exkurzie, výchovno-vzdelávacie akcie ai.)

7

7

14

Účasť na odborných akciách

-

-

-

Spolu týždňov

40

38

78